Ekonomer: Sverige har klarat sig väl ekonomiskt

De hänvisar till årsrapporten från European economic advisory group, där en analys jämför hur länder drabbats ekonomiskt av pandemin.

"Ny statistik tyder på att de ekonomiska effekterna i Sverige har varit relativt milda jämfört med situationen i andra jämförbara länder. Samtidigt har överdödligheten varit lägre i Sverige än i de flesta andra europeiska länder", skriver de två professorerna, verksamma vid vid Institutet för näringslivsforskning, på Dagens Nyheters debattsida.

I EU har viruskrisen slagit hårdast mot Italien, Frankrike, Grekland och Spanien, med BNP-fall på runt tio procent. Bäst har Litauen klarat sig med minus två procent.

Därefter kommer Sverige med tre procents minskad BNP.

Flera faktorer förklarar den svenska ekonomins motståndskraft under pandemins akuta skede, enligt debattörerna. Som skillnader i branschstruktur, till exempel att besöksnäringen har mindre vikt här än i många andra länder, och svenska företags höga omställningsförmåga.

Men allt går inte i dur. "När nu utökade restriktioner införs i slutspurten mot pandemin är det viktigt att stöd till drabbade företag och anställda utökas så att inte ekonomin faller precis före mållinjen", skriver Lars Persson och Fredrik Sjöholm med sikte på regeringen.