Biden kritiseras för dialog om Nord Stream 2

En grupp republikaner är oroliga för ifall USA: s president kan komma att förhandla fram en deal med Tyskland om det kontroversiella gasprojektet.

- De är inte bra om USA mjuknar när det gäller den planerade Nord Stream 2-gasledningen, som USA har infört sanktioner i mer än ett år, anser flera ledande republikaner. 

De fruktar att den nya presidenten, Joe Biden, kommer att göra ett avtal med Tyskland för att få linjen byggd, skriver Euractive

I ett brev som skickades till USA:s utrikesminister Antony Blinken skriver en grupp republikaner att de inte tror att starka uttalanden mot projektet har fyllts med liknande starka åtgärder. Bland annat kräver de att Biden sätter upp ytterligare 15 fartyg och ett antal företag på den amerikanska sanktionslistan.

Samtal pågår

Kritiken mot gasanslutningen är väl formulerad och handlar t.ex. om att den kommer att öka Rysslands ekonomiska och politiska inflytande över Europa, medan det också är välkänt att USA själv har stora intressen av att exportera naturgas till Europa.

I slutet av förra månaden sa en talesman för den tyska regeringen att en dialog pågår med amerikanerna om Nord Stream 2.

Ursprungligen borde gasledningen ha varit i drift runt årsskiftet 2020, men ihållande amerikanska sanktioner har bromsat byggandet.

I december återupptogs emellertid rörläggningen, som nästan är klar - och just nu läggs rör i Danska havet utanför Bornholm.