Fler tror på utlandsresa i höst

Claudio Bresciani / TT: Provtagningsstation för Covid-19 på Arlanda flygplats, för personer som ankommer med utrikesflyg. Arkivbild.

När vaccinet kom var det många som släppte ressuget fritt och tryckte på bokningsknappen. Men rapporter om försenade vaccinleveranser och uppskjutet mål bromsade in utvecklingen rejält.

Bokningarna går lite i takt med hur det ser ut generellt i samhället med restriktioner och hur det går med vaccineringen, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig vid Tui.

Vaccinering påverkar

Tui har för sommarmånaderna tidigare räknat med en volym som är ungefär 70 procent jämfört med ett normalår, enligt Adam Györki.

Men det är möjligt att vi får revidera det i och med att regeringen faktiskt har bekräftat ett försenat vaccinmål. Sommarbokningarna är avvaktande, säger han.

Resebolaget Ving har en liknande bild och räknar också med en volym på runt 70 procent av ett normalår från juni.

När vaccinerna började komma tog bokningarna verkligen fart, men sedan kom andra nyheter som har gjort att april, maj och juni-bokningarna är mer avvaktande, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving.

Flygbolaget SAS räknar med ett resande på en nivå som är ungefär hälften av ett normalår från juli och framåt.

Det är från låga nivåer men vi ser att det finns ett uppdämt resebehov inför sommaren, från juli och framåt. Det är en markant förändring i bokningarna jämfört med hur det har varit, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Hon vill dock inte säga hur stor andel av tillgängliga resor som är bokade i dagsläget.

Höst- och vinterresor

Men om sommarbokningarna är avvaktande är det betydligt högre tryck på höst- och vinterresor, i alla fall hos charterbolagen.

September är väldigt populärt. Kanske ser man en successiv återgång till ett mer normalt samhälle då, säger Fredrik Henriksson.

Förutom resmål som Gran Canaria och Teneriffa är det exempelvis redan högt tryck på Thailandsresor under vintersäsongen.

Där har vi sett siffror som är de högsta på sju år, säger Adam Györki, och fortsätter:

Höst- och vinterbokningarna tuffar på. Där tror jag att vi kommer att se ett mycket större resande än ett normalår.

Grekland populärt

Bland dem som hittills bokat en sommarresa är det också klassiska resmål som lockar mest.

Bland de bokningar som än så längre gjorts utmärker sig främst destinationer i Sydeuropa, som längre har varit populärt bland svenskar. Alicante, Malaga och Palma är mest populära bland SAS-resenärer. Men därefter kommer inrikesdestinationerna Kiruna och Luleå.

Hos Tui har Grekland i nuläget gått om Spanien som det mest populära resmålet.

Det sticker ut. Grekland är också det land som från och med början, mitten på maj kommer att ha förhållandevis normala förutsättningar för turister, säger Adam Györki.

Men resebolagen har lärt sig att leva med ovissa villkor och att läget kan förändras snabbt åt ena eller andra hållet. Justeringar i reseprogrammet görs löpande. Det försvårar prognoserna.

Resebolagen har också under pandemin märkt hur konsumenterna har ändrat bokningsbeteende.

Det är en trend att många bokar tätare inpå resan, säger Freja Annamatz.