Tre miljarder i kreditstöd till SAS

Johan Nilsson/TT: Den danska och svenska staten är överens om att stödja flygbolaget SAS. Arkivbild.

Sverige ska bidra med hälften, 1,5 miljarder kronor. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

"SAS är viktigt för att tillgodose samhällets grundläggande behov av tillgänglighet med flyg i Sverige, Danmark och Norge. Som största ägare i SAS, tillsammans med den danska staten, är det naturligt att svenska staten tar ansvar i denna kris. Det är kritiskt att SAS efter denna kris blir ett långsiktigt lönsamt och hållbart företag", skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

För att förslaget ska bli verklighet krävs ett godkännande av EU-kommissionen.

Kreditramen är tänkt att skapa en likviditetsbuffert. Anledningen är den alltjämt osäkra marknaden för flygresor under pandemin.

"Den pågående covid-19 pandemin har lett till att efterfrågan på flygresor legat på låga nivåer under en längre tid. Marknadsförhållandena gör det också svårt att förutspå hur efterfrågan kommer att utvecklas inför den viktiga sommarsäsongen, då kunder i hög grad väljer att boka sina biljetter med kort framförhållning.", skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

SAS kommer med en delårsrapport på torsdagen.