Trist börsvecka avslutades i moll

Stina Stjernkvist/TT: Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.

Flera nyheter dämpade humöret bland investerare på de ledande marknaderna. Från Tyskland kom tecken om ett försämrat affärsklimat i form av att det månatliga Ifo-indexet kom in på 98,8, något lägre än analytikernas förväntningar. Dessutom fortsätter oron kring den kinesiska fastighetsjätten Evergrande som inte inkommit med ränteinbetalningar.

På Stockholmsbörsen föll framför allt Kinnevik och Hexagon, 3,0 respektive 3,6procent. Mot strömmen gick Astra Zeneca som steg 1,9 procent på nyheten att ett läkemedel, Lynparza, visat positivt resultat i en fas 3-studie gällande behandling av prostatacancer. Indextunga Ericsson såg också till att dämpa den generella nedgången något med ett lyft på 2,2 procent.

Utanför OMXS30-listan rasade riskkapitalbolaget EQT 4,6 procent på nyheten att Finansinspektionen (FI) beslutat att tillsätta en utredning kring bolaget.

Börsdebuterande Ctek, som sysslar med batteriladdning, rusade först uppåt men föll tillbaka och avslutade på minus 1,6 procent.

Även de ledande Europabörserna backade. Frankfurtbörsens DAX-index tappade 0,8 procent, CAC40-index i Paris gick ned 1,0 procent och FTSE100-index på Londonbörsen sjönk 0,4 procent.