Evergrande-aktie dök efter utebliven betalning

Ng Han Guan/AP/TT: Oroliga människor som inveterat i skuldtyngda kinesiska fastighetsjätten Evergrande samlades utanför koncernens huvudkontor i Shenzhen under torsdagen, där de motades bort av polis.

Deadline var egentligen utsatt till lunchtid på fredagen Hongkongtid. Då skulle företaget egentligen ha betalat räntor på ett obligationslån gällande flera hundra miljoner svenska kronor – men betalningen kom aldrig in.

Den uteblivna betalningen fick Evergrandes aktie att stänga tolv procent ner på Hongkong-börsen under fredagsförmiddagen. Aktien har åkt bergochdalbana på börsen den senaste tiden och så sent som i går steg den nästan 18 procent sedan dotterbolaget Hengda gjort upp med inhemska fordringsägare om en mindre räntebetalning på ett yuan-lån.

Hur koncernen skulle lösa räntebetalningen för obligationslånet i dollar som nu har förfallit har bolaget dock inte kunnat svarat på. Koncernen har 30 dagar på sig att betala skulden innan den får stämpeln "default" (inställda betalningar) på kreditmarknaden.

Nyhetsbyrån Reuters har förgäves sökt bolagets representanter för information kring situationen.

Evergrandes sammanlagda skuldberg summerades i somras till 305 miljarder dollar, vilket motsvarar 2 procent av Kinas BNP. Det handlar om cirka 150 miljarder dollar i leverantörsskulder, 60 miljarder i kontraktsåtaganden och 90 miljarder i lån.