Bensinkaos och matbrist tvingar fram extravisum

Dominic Lipinski/AP/TT: Bilister köar för att köpa bensin. Flera mackar haar fått stänga eftersom leveranserna inte kommer fram.
Jon Super/AP/TT: Tomt på hyllorna i en av Tescos butiker i Manchester efter att leveranser uteblivit.

Enligt flera nyhetskällor kommer regeringen att tillåta upp till 5 000 utländska förare på tidsbegränsade visum, något som både åkerier och handlare krävt i månader men som regeringen uteslutit.

Enligt åkeriförbundet Road Haulage Association (RHA) behöver Storbritannien ytterligare 100 000 förare för att möta efterfrågan. Förarbristen har uppstått på grund av brexit och covid-19. Dessutom har ett år av utbildning och förarprov fallit bort i och med coronapandemin.

Brist på matvaror

"Vi tittar på tillfällig lösningar för att undvika omedelbara problem, men vilka lösningar vi än föreslår måste vara tidsbegränsade", säger en talesperson för Downing Street i ett uttalande, men man ger inga ytterligare detaljer.

Förarbristen har lett till brist på vissa matvaror och flera bensinmackar har tvingats stänga sedan leveranser uteblivit.

Ministrar har varnat för hamstring och oljebolagen försäkrar att det inte råder någon brist utan att det är leveranserna som inte når fram på grund av förarbristen.

Trots det ringlade köerna vid bensinstationerna på lördagsmorgonen sedan BP sagt att man fått stänga några av sina stationer på grund av förarbristen. Även Shell och ExxonMobil uppger att man fått stänga ett antal stationer. EG Group, som har hundratals bensinstationer i Storbritannien, meddelande på fredagen att man kommer att införa begränsningar på grund av ett aldrig tidigare skådat tryck från kunderna.

Handeln varnar

Storbritannien hävdar att den långsiktiga lösningen är att anställa fler brittiska förare, men RHA pekar på att bättre lön och arbetsförhållanden krävs för att göra yrket attraktivt.

Handeln varnar för att om inget görs de närmaste tio dagarna kommer julhandeln att drabbas.