Stockholm starkast på lugnare bomarknad

Fredrik Sandberg/TT: Lugnare på bostadsmarknaden, enligt mäklarna. Arkivbild.

Sett över hela riket har varken bostadsrätterna eller villorna rört sig i pris jämfört med oktober, visar novembersiffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

Efter en lång tid av prisuppgångar så har priserna nu mattats av något. Sen finns det regionala undantag, som i Stockholms län. Det är ingen dramatik, men där ser vi fortsatta uppgångar, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

"Ganska mättad"

I Stockholm stiger priserna något, både villor och bostadsrätter har ökat med en procent mellan månaderna, medan det är svalare i de två andra storstadsområdena.

"Just nu skulle jag säga att marknaden är ganska mättad", skriver Mattias Larsson, vd Bjurfors Skåne, i en kommentar och pekar på att skillnaden mellan utgångspris och slutpris har krympt.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, anar att den ökade oron för en ny pandemivåg får många att lägga flyttplaner på is.

Villorna i topp

På årsbasis handlar det fortsatt om tydliga prisökningar, med villorna i topp, plus 14 procent, medan bostadsrätterna "bara" ligger på plus sex procent. Men farten har avtagit i takt med att bostadsmarknaden gått in i en lugnare fas under hösten. De senaste tre månaderna har priserna stigit med måttliga en procent sett över riket, men där Stockholmsområdet gått något starkare.

"Det sammantagna intrycket från våra medlemmar är att vi nu har en stabil, men betydligt lugnare marknad än i våras", skriver Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen.

Och årets avslutning lär inte förändra den trenden.

I december är det alltid en nedgång i aktiviteten, säger Per-Arne Sandegren.