Regeringen kallar till pressträff om slutförvar

Sören Andersson/TT: Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) har lovat besked om det planerade slutförvaret av utbränt kärnbränsle inom kort. Arkivbild.

Vid pressträffen kommer den nya miljö- och klimatministern Annika Strandhäll (S) att uttala sig om regeringens planer för slutförvaret. Mest sannolikt är att det läggs fram en plan för när, mer specifikt, ett beslut ska tas.

När Strandhäll utsågs som minister i Magdalena Andersson regering förra veckan sade hon att frågan om slutförvaret ligger högt upp på agendan.

Frågan om slutförvar har processats på miljödepartementet under ganska lång tid och ligger långt fram. Det gavs ett besked i augusti om mellanlagret, och jag ser fram emot att återkomma inom kort med ett besked i slutförvarsfrågan. Det är en av mina topprioriteringar, sade Annika Strandhäll.

Möte i utskottet

Strandhäll ska i morgon möta riksdagens näringsutskott för att redogöra för när regeringens arbete i frågan. Det gäller när regeringen kan vara redo för ett beslut om Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) ansökan om att få bygga slutförvaret i Östhammars kommun, kommunen där kärnkraftverket Forsmark finns. Det handlar också om anläggningen för inkapsling av utbränt bränsle i Oskarshamn.

Svaren kan komma redan i eftermiddag.

Kräver plan

Liberalerna har krävt besked före lucia. I en debattartikel i Aftonbladet häromdagen begärde Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att Strandhäll på mötet med näringsutskottet förklarar vad som är regeringens plan.

"Hon måste där och då ge besked när regeringen fattar beslut om slutförvaret. Ett beslut måste ske i absolut närtid. Vårt tålamod tryter", skrev de fyra partiernas energipolitiska talespersoner.

Även SKB emotser ett klart, tidssatt besked.

Ett besked om en tidsplan vore oerhört välkommet, säger Anna Porelius, kommunikationschef på SKB.

Både vi och kommunerna har ju efterlyst en tidsplan för när beslut kan fattas, ett sådant besked skulle ge goda förutsättningar för vår verksamhet, framhåller hon.

Mellanlagret utökades

Strandhälls företrädare som minister, Per Bolund (MP), tog i augusti beslut om att utöka mellanlagret för utbränt kärnbränsle i Oskarshamn. Beslutet om mellanlagret bröts ut från ärendet där också slutförvaret och inkapslingen av utbränt bränsle ingår. Utbrytningen skedde trots protester från bland andra SKB samt Östhammars och Oskarshamns kommuner.

Bolund sade då att det skulle ta ett antal månader till för regeringen innan ett beslut om slutförvaret skulle vara möjligt att tas.

Bakgrunden till att regeringen bröt ut mellanlagret var att statliga Vattenfall i våras varnade elmarknaden för att driften av en reaktor kan vara hotad om några år på grund av att mellanlagret riskerar att bli fullt utan beslut om att utöka det.