Räntefrossa sänker börsen

Henrik Montgomery/TT: Stockholmsbörsen sjunker i linje med ledande Europabörser och kursfall på asiatiska börser. Arkivbild

Det är främst teknik- och så kallade tillväxtaktier som pressas nedåt på världens börser, sedan en rad ledamöter i USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) signalerat att de är redo att trycka ned inflationen med åtstramningar.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index tillhör molntjänstbolaget Sinch förlorarna med ett kursfall på 3 procent.

Nedgången är bred

Men nedgången är bred, med 25 av 30 aktier i OMXS30-index på minus. Stenbecksfärens maktbolag Kinneviks aktie faller 3,5 procent medan Wallenbergarnas Investor faller 3,4 procent.

Lundin Mining beräknar att kopparproduktionen 2021 hamnar på 262 884 ton, vilket är en ökning med 14 procent mot året före och över medelvärdet i gruvkoncernens tidigare angivna prognosspann. Men aktien backar 0,8 procent.

Alfa Laval sjunker också – ned med 1,3 procent. Kursnedgången kommer sedan industrikoncernen meddelat att man har sålt hela sitt innehav i finländska Neles, vilket gav en realisationsvinst före skatt på 24 miljoner euro.

Stockholmsbörsens nedgång är djupare men ligger i linje med ledande Europabörser. Nedgångarna följer på tydliga kursfall under nattens handel i Asien och inför veckans avslutande handel på Wall Street pekar det också nedåt.

Kronan sjunker

Kronan och räntorna retirerar samtidigt något sedan Statistiska centralbyrån (SCB) redovisat en oväntat hög inflation enligt måttet KPIF i Sverige i december, men samtidigt också en marginellt lägre inflation än väntat rensat för energipriser.

På valutamarknaden kostar en dollar kostar 8:96 kronor, medan en euro går på 10:26 kronor. Räntan på Sveriges tioåriga statsobligation kretsar samtidigt kring 0,36 procent.