Vapenskrammel sänker redan skakig börs

Efrem Lukatsky: Ukrainska soldater vid gränsen mot Ryssland. Arkivbild.

Hittills i år har det varit oroligt på börsen, och måndagen innebar ytterligare fall. Men det finns ovanligt många orosmoln just nu. Ett av dem är ett eventuellt ryskt angrepp på Ukraina.

Det här blir ett orosmoln ovanpå alla de andra, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank.

Peter Malmqvist, oberoende analytiker, tror också att oron i Ukraina och Rysslands agerande tynger marknadens oro ytterligare.

Men det är många komplikationer i luften nu. Den absolut största är räntan, och jag skulle säga att även osäkerheten i Kina oroar mer. Jag skulle tro, även om det skulle bli krig, att utvecklingen i Kina ändå är allvarligare, säger han.

Oljepriset stiger

Men en konflikt i Ukraina kan få stora effekter på tillgången på olja och gas, konstaterar han. Och det kommer att påverka oss. Särskilt så här års.

Det är det Putin spelar med. Han drar inte ihop trupperna på sommaren, då det är lättare att kriga, utan nu under vintern. Han gör ju det för att väst har sagt att de ska bojkotta Ryssland, då sågar vi av den gren vi sitter på.

Oljepriset skjuter i höjden och når rekordnivåer, och Peter Malmqvist tror att många redan nu ägnar sig åt spekulationer i oljan.

Det görs hela tiden. Alla köper på sig lite extra. Trenden de senaste två veckorna har varit uppåtgående. Det hjälper ju inte heller till att få ned inflationen, säger han.

Frågan är hur man ska tänka som vanlig sparare med lite pengar på börsen.

För den nervöse finns lite att bita i, säger Peter Malmqvist.

Själv säger han sig vara "solitt förankrad i fegisgänget", men han tror egentligen inte på någon total börskrasch den närmaste tiden. Trots att det både svänger och går utför.

Så här års brukar inte börsen rasa. Det är inte säsong för det. Det brukar ske på sommaren eller hösten. Men jag tror på en ordentlig nedgång till årets slut, 10 till 15 procent.

Se sparande på lång sikt

Maria Landeborn är mer tröstande. Hon tycker att den som är orolig nu visst ska se över sin risknivå, men egentligen handlar allt om när man ska använda sina pengar. Ligger den tidpunkten långt bort så påverkar inte Ukrainakrisen sparandet.

Om man behöver pengarna snart så ska de inte vara på börsen.

Hon varnar dock för att paniksälja allt, för då kan det bli svårt att komma in på börsen igen.

Konsekvensen då kan bli att man köper dyrare, säger hon.

Men långsiktigt, över kanske fem, tio år, så kommer de här svarta orosmolnen som seglar hotfullt över oss nu inte att betyda så mycket.

Vi kommer att ta oss igenom det här också, säger Maria Landeborn.