Inga svenskflaggade fartyg till ryska hamnar

Asiens näst största fraktbolag, One Network Express, ställer in sina leveranser till ryska och ukrainska hamnar. Arkivbild

De stora rederibolagen MSC, Maersk och CMA CGM har tidigare gått ut med att all frakt till och från Ryssland stoppas tills vidare. Även Asiens näst största fraktbolag till havs, One Network Express, ställer in sina leveranser till och från ryska och ukrainska hamnar. Det rapporterar DN.

Rederierna väljer själva om de ska ställa in trafiken eller inte, men enligt Anders Hermansson, tillförordnad vd för den svenska rederiföreningen Svensk sjöfart, går inga svenskflaggade fartyg till och från ryska hamnar just nu.

– Transporterna har upphört dels på grund av de sanktioner som stoppar frakten av vissa produkter. Sedan ser vi att de ekonomiska sanktionerna har gett effekt i den mening att det har blivit svårt att handla med Ryssland vilket leder till att transporterna pausas, säger Anders Hermansson till tidningen.

Att frakterna till Ryssland stoppas kan ge logistiska konsekvenser för de globala logistikflödena likt de vi fått uppleva under pandemin och skapa högre fraktpriser.