Einride säljer 300 tunga ellastbilar till Maersk

Enride tar det största kontraktet för elektriska tunga lastbilstransporter hittills. Foto: Enride

Einride startar partnerskap med Maersk och tillhandahåller sin Freight Mobility-plattform till Maersk. Lösningen inkluderar 300 Einride-anslutna ellastbilar, i det hittills största driftskontraktet för elektriska tunga lastbilstransporter.

Partnerskapet markerar den första stora expansionen av Einrides verksamhet i USA efter att ha öppnat verksamhet i New York City i november 2021. Einride kommer att leverera de anslutna elektriska lastbilarna mellan 2023-2025 och elektrifiera Maersks nordamerikanska lager-, distributions- och transportverksamhet i utvalda amerikanska städer.

– Det här är en av de största affärerna som någonsin gjorts för att göra transporter hållbara, och det kommer vid en kritisk tidpunkt. Jag beundrar Maersk för dess djärvhet att leda vägen mot fossilfrihet, säger Robert Falck, vd för Einride. 

Affären markerar det första steget i det långsiktiga strategiska partnerskapet, som återigen bekräftar Maersks åtagande att vara noll i hela sin verksamhet och värdekedja till 2040, med 100 procent gröna lösningar för sina kunder. Inom en snar framtid kommer Maersk North America att ladda hela sin flotta med 100 procent förnybar el, och man kommer att ha möjlighet att erbjuda kunderna ett miljövänligt alternativ för kortdistanstransporter. "

"Våra kunder letar efter konkreta åtgärder för hållbara leveranskedjor – inte bara konceptuella", säger Vincent Clerc, vd för Ocean & Logistics, A.P. Möller - Maersk. "Dagens beställning är ett viktigt steg i att bygga upp vår grund för att minska koldioxidutsläppen på land, samtidigt som vi tar itu med kundernas problem vid inlandstransporter. Maersk har en omfattande plan för utsläpp av koldioxid i rörelse för våra havaktiviteter som står för 93 procent av alla företagsrelaterade utsläpp".