Enride kör autonomt på allmän väg i USA

Enride får tillstånd att köra autonoma lastbilar på allmän väg i USA. Foto: Enride

Einride har fått godkännande från National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA, att köra sina Autonomous Electric Transport, AET-fordon på allmänna vägar i USA. Med detta godkännande kommer Einride att genomföra en allmän vägpilot för att stödja driftsflöden för kunden GE Appliances, ett Haier-företag, som visar upp Einride Pods specialbyggda funktionalitet för framtida kommersialisering.

Den autonoma och elektriska Einride Pods design lämnar inte plats för en förare ombord och övervakas istället av en fjärrstyrd Pod-operatör, vilket markerar denna pilot som en först i branschen för denna nya typ av fordon. Einride Pod kommer att fungera på allmänna vägar med blandad trafik samtidigt som den utför verkliga arbetsflöden.

Detta kommer att omfatta förflyttning av varor och samordning med team på olika lager för lastning och lossning. En Remote Pod-operatör kommer att övervaka fordonet på distans hela tiden – en första roll i sitt slag som Einride ser avgörande för att säkert skala autonoma fordon genom att hålla människor i kretsen och skapa jobb för att uppfylla ett framtida sätt att frakta.

– Det här är en typ av fordon som aldrig tidigare har setts på amerikanska vägar och markerar en stor milstolpe som en vändpunkt för framtiden för fraktbranschen. Vi vet att den autonoma och elektriska tekniken i vår pod inte bara kommer att revolutionera transporterna utan också skapa tusentals jobb och hjälpa Amerika att förbli konkurrenskraftig, säger Robert Falck, vd och grundare på Einride.

Den allmänna vägpiloten, som kommer att äga rum under tredje kvartalet 2022, kommer att göras på en GE Appliances tillverkningsanläggning för att komplettera andra befintliga verksamheter som redan finns på plats tillsammans. Einride var den första som hade en flotta av operativa autonoma och elektriska fordon på amerikansk mark i samarbete med GEA 2021.

– Vi skapar en mer hållbar och effektiv försörjningskedja genom ökad elektrifiering och automatisering i vår tillverkning och distribution. Vi har uppskattat att arbeta med Einride för att demonstrera hur deras Pod-teknik kan hjälpa oss att påskynda uppnåendet av det målet, säger Bill Good, Vice President of Supply Chain för GE Appliances