Rekordmånga bärplockare väntas i sommar

Fredrik Karlsson/TT: Bärplockare i Munkfors 2018. Arkivbild.

Antalet bärplockare minskade de senaste två åren på grund av pandemin. Under en period 2020 utfärdade också Thailand en rekommendation om att inte resa till Sverige på grund av smittrisken.

Men nu är pandemin som bortblåst – åtminstone sett till Migrationsverkets prognos för antalet sökande av arbetstillstånd för att plocka vilda bär.

Det har varit en nedgång under de två senaste åren, mycket kopplat till corona så klart, men i år har vi en prognos som pekar på att det kommer att bli väldigt många ansökningar, säger Fia Malmborg, enhetschef vid Migrationsverket.

Strax över 7 000 thailändska medborgare väntas söka tillstånd, vilket hade varit nytt rekord. 2019, året före pandemin, beviljades 6 199 sådana tillstånd.

Den absoluta majoriteten av ansökningarna brukar godkännas och den vanligaste arbetsperioden är juli, augusti och september, säger hon och betonar att det bara är en prognos.

Säsongsarbetare kommer till Sverige från flera olika länder, men plockare av vilda bär har uteslutande varit thailändska medborgare genom åren, säger Fia Malmborg.