Börsen på dekis inför midsommar

Terje Pedersen NTB/TT: Börser runt om i världen pressas av oro för recession när centralbanker stramar åt med räntehöjningar. Arkivbild

Utvecklingen i torsdagens handel ligger i linje med ledande Europabörser och riktningen i terminshandeln inför torsdagens börsöppning på Wall Street. Risk-aptiten på världens börser dämpas i en ny våg av recessionsoro.

Nedgången är bred och bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index tappar kullagertillverkaren SKF och gruvkoncernen Boliden 3 respektive 2,8 procent.

Verkstadskoncernen Atlas Copco meddelar att man öppnat en ny fabrik för att tillverka vakuumpumpar till halvledarindustrin i Sydkorea. Aktien backar 1,3 procent.

Volvo Cars-aktien går mot strömmen och stiger 1,9 procent. På onsdagskvällen kom besked om att förvärvsbolaget Gores Guggenheims ägare gett klartecken för fusionen med den Göteborgsbaserade elbilstillverkaren Polestar, med Volvo Cars som en av storägarna. Polestaraktien ser därmed ut att kunna börja handlas på Nasdaqbörsen på fredag.

Skanska har fått i uppdrag att bygga om ett datacenter i Hillsboro, Oregon, USA – en order värd 760 miljoner kronor. Aktien följer dock med nedåt och tappar 1,8 procent.

Fastighetsbolaget SBB, som tagit rejält med stryk på börsen i veckan, fortsätter ned med 2,2 procent efter ett pressmeddelande där bolaget kritiserar påståenden om att bolaget har skulder som inte är med i balansräkningen.

Torsdagens kursnedgång innebär att börsen återigen hamnar på minus för veckan, ned med 0,6 procent. Därmed har 29 procent av Stockholmsbörsens värde raderats ut mellan nyårsafton och midsommarafton – en period präglad av Rysslands attack mot Ukraina och snabbt stigande global inflation och högre ränteläge.

Pressen nedåt på börser globalt kommer efter nya hökaktiga uttalande om behovet av att strama åt med snabba räntehöjningar av Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), i senaten i onsdags.

Världsmarknadspriset på råolja pressas nedåt i det bistra konjunkturläget. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad backar 0,3 procent till 111 dollar per fat – den lägsta nivån sedan slutet av maj.

Marknadsräntorna pressas också nedåt efter en laddning dystra inköpschefsindex från eurozonen. Räntan på en tioårig svensk statsobligation sjunker åtta punkter till 1,81 procent.