Modehandelns återhämtning bromsar in

Borgen, Ørn E./NTB/TT: Första halvan av 2022 visade positiva siffror för kläd- och skohandeln, nu bromsar utvecklingen in. Arkivbild.

Klädhandelns återhämtning efter pandemin bromsar in i juli månad efter en förhållandevis god utveckling under första halvan av 2022, visar Svensk Handels senaste stilindex.

"Tyvärr bromsar modehandelns återhämtning in under juli", säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och på nätet ökade med endast 3,6 procent förra månaden. Samma siffror från i juni visar en ökning med 10,9 procent.

Vad gäller den totala försäljningen av skor visar siffrorna en minskning med 3,9 procent. Inbromsningen syns tydligt i jämförelse med junisiffrorna som då visade på en ökning i skoförsäljningen med 8,7 procent.

"Särskilt oroväckande är utvecklingen inom skohandeln som till och med tappar gentemot pandemiåret 2021. Två år av drastiska omsättningstapp har gjort våra medlemmar mer sårbara – det ekar helt enkelt tomt i ladorna", konstaterar Hedenström.