Naturgaspriset det lägsta på två månader

Stefan Sauer AP/TT: Det strypta ryska gasflödet till Europa har lett till en serie krisåtgärder från europeiska regeringar för att försöka säkra energiförsörjningen i vinter. Arkivbild

Europeiska naturgaspriser fortsätter nedåt med drygt 8 procent till de lägsta nivåerna på nästan två månader, bara några veckor inför den långa så kallade uppvärmningssäsongen.

Gaslagren i Europa är ovanligt välfyllda, på 86 procent, vilket är något över den nivå de brukar ligga så här års. I Tyskland ligger lagren på 90 procent.

Prisnedgången kommer påverkas även av att EU-länder och Storbritannien utformar mångmiljardplaner för att minska sitt beroendet av gasimport från Ryssland samtidigt som inhemska energibolag ska få stöd och hushåll och företag ska skyddas av pristak.

I krisplanen som diskuteras inom EU ingår bland annat utöver åtgärder för att minska konsumtionen och likviditetsstöd även 140 miljarder euro i en extra beskattning av energibolag. I Storbritannien jobbar samtidigt premiärminister Liz Truss och hennes regering på en plan för att halvera energikostnaderna för många företag.