Fed slår till med ny stor räntehöjning

Manuel Balce Ceneta AP/TT: USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), med chefen Jerome Powell (bilden), har höjt styrräntan flera gånger i år och väntas fortsätta höja ett tag till. Arkivbild.

Mina kollegor och jag är starkt åtagna att få tillbaka inflationen till vårt tvåprocentsmål. Vi har både verktygen som vi behöver och beslutsamheten som krävs för att återställa prisstabiliteten för amerikanska familjers och företags skull. Prisstabilitet är Federal Reserves ansvar och fungerar som grunden för vår ekonomi, säger centralbankschefen Jerome Powell på en presskonferens efter beskedet.

De amerikanska börserna föll efter onsdagens räntebesked, som innebär att Fed för tredje gången i rad har höjt styrräntan med 0,75 procentenheter. Signalerna från Fed är fortsatta höjningar i år och nästa år.

Förväntningarna på nya kraftfulla åtstramningar från Feds sida har redan gjort tydliga avtryck på marknaden. Dollarn är urstark mot andra valutor och räntan på en tvåårig amerikansk statsobligation snuddar just nu vid 4 procent för första gången sedan 2007 – efter ett lyft på mer än 3 procentenheter bara i år.

Blerina Urici, ekonom med fokus på USA på den amerikanska kapitalförvaltaren T Rowe Price, räknar med att Fed kommer att behålla sin åtstramande riktning på penningpolitiken framöver, men att kommande räntebesked kommer att avgöras av hur inflationen och annan statistik utvecklar sig, skriver hon i en analys som publicerades inför Feds besked.