Japanska stödköp stärker pressad valuta

Eugene Hoshiko/AP/TT: Den japanska centralbankschefen Haruhiko Kuroda fortsätter stimulera trots alla kollegor i västvärlden som just nu höjer räntorna kraftigt. Arkivbild.

Regeringen är oroad över de överdrivna rörelserna på valutamarknaden och vi har precis fattat beslut om åtgärder, sade Masato Kanda, ansvarig för Japans valutapolitik.

Yenen hade inför stödköpen tappat över 20 procent mot dollarn i år, då Japans centralbank behållit sina stimulanser och minusränta trots en våg av penningpolitiska åtstramningar globalt under året.

Beslutet om stödköp fattades kort efter det att Japans centralbank under natten till torsdagen beslöt att låta styrräntan ligga kvar på minus 0,10 procent och inte justera sitt omfattande program för stödköp av obligationer.

Den japanska inflationen har hängt med den globala inflationsvågen uppåt på senare tid, men till en betydligt lägre nivå än i USA och Europa. Kärninflationen, exklusive livsmedelspriser, uppmättes till 2,8 procent i augusti.

Men enligt Japans centralbank är efterfrågan i Japans ekonomi fortfarande svag och även om man importerar inflation på grund av den svaga yenen är banken noga med att klargöra att penningpolitiken inte syftar till att uppnå någon viss växelkurs.

Centralbankschefen Haruhiko Kuroda betonade efter räntebeskedet att det inte fanns några som helst planer på att strama åt penningpolitiken de närmaste 2-3 åren.

Omedelbart efter uppgifterna om japanska stödköp backade dollarn även mot andra valutor, däribland euron.