Patrick Lacey ny professor i visuell kommunikation

Patrick Lacey, ny professor i visuell kommunikation. Foto: Konstfack

Patrick Lacey från Åbäke ny professor i visuell kommunikation; "Konstfack är en otrolig kunskapsekologi"...

"Patrick Lacey är grafisk formgivare och en del av det tvärvetenskapliga kollektivet/designstudion Åbäke, baserad i London, Köpenhamn och Stockholm, tillsammans med Benjamin Reichen, Kajsa Ståhl och Maki Suzuki. De träffades och började arbeta tillsammans på Royal College of Art år 2000.

Åbäke är känt för att omfamna samarbetsaspekten av sina uppdrag, sättet att vara involverade i det arbete de designar och deras breda utbud av kunder inom grafisk design, mode, konst, publicering, film, mat, musik, möbler, dans, arkitektur etc. Åbäke var till exempel medredaktör och designade tidningen Sexymachinery, en arkitektonisk produktion, och var med och regisserade kläd- och skivbolaget Kitsune. 

– Grafisk design kan ses som en parasitisk/symbiotisk sak som utvecklar former genom kontakt med andra människor, platser, discipliner och tekniker. Det är en del av en relationell process, att plocka upp och utveckla verktyg och metoder längs vägen. Konstfack är en otrolig ekologi av kunskaps- och produktionsanläggningar, ett utrymme för diskussion och testning som gör det möjligt för studenter och personal att engagera sig i komplexa sammanhang utanför universitetet, att komma i kontakt med andra kunskaper, sammanhang, samhällen, offentliga organisationer och näringsliv. Jag är supertaggad på att börja, säger Patrick Lacey.