Northern firar Birdy med jubileumsutgåva

Birdy, limiterad jubileumsutgåva i design av Birger Dahl. Foto: Northern

Under hösten 2022 fyller Birger Dahls älskade lampa Birdy 70 år. För att hylla både den ikoniska norske formgivaren och lampan presenterar Northern en exklusiv och numrerad jubileumsversion i borstad aluminium och stål.

bild
Foto: Northern

Bordslampan Birdy, som Birger Dahl ritade 1952, är lika uttrycksfull som tidlöst elegant. Den har en anrik historia och prisades bland annat med en guldmedalj vid Triennalen i Milano. Birdy producerades ursprungligenav det norska elbolaget Sønnico och då benämndes lampan kort och gott som s-30016. Tack vare sina klassiska funktioner, sin enkla men karaktärsfulla form och sin skarpa siluett är Birdy minst lika tilltalande och eftertraktad idag. Jubileumsversionen i borstad aluminium släpps i endast 500 exemplar – samtliga med individuell numrering under basen, något som kommer att göra lamporna än mer attraktiva för designsamlare.

Birger Dahl är internationellt erkänd för sitt bidrag till samtida Nordisk design och betraktas som en av Norges allra mest framträdande och inflytelserika arkitekter och formgivare. Sedan 2013 har Northern arbetat i nära konsultation med Birger Dahls familj för att på bästa sätt förvalta hans designarv och sprida det till framtida generationer.

– Vi vill belysa detta speciella jubileumsår med en passande hyllning till norsk design som varit med oss under lång tid. Denna uppdaterade version av Birdy kommer med sitt samtida metalliska uttryck och sin mjuka aluminiumfinish bara bli ännu vackrare med tidens gång, säger Ove Rogne, grundare och VD för Northern.

Jubileumsversionen av Birdy finns tillgänglig från oktober 2022.