Framtidens Backaplan – viktig pusselbit för stadsutvecklingen

Framtidens Backaplan, ett av Göteborgs största stadsutvecklingsprojekt som ska innehålla tre kvarter med bostäder, service och handel.

AV: AMANDA HARDWICK ILLUSTRATION: PRESSBILD/RIKSBYGGEN

Backaplan är pusselbiten och navet på Hisingen som kommer binda ihop den enorma stadsutvecklingen som sker på båda sidorna av älven i Göteborg.

– Det känns fantastiskt spännande och Riksbyggen tar med sig sitt stora kunnande inom hållbarhet för att skapa attraktiva bostäder i Framtidens Backaplan. Det kommer att bli en komplett stadsdel, med kommersiell och social service, kultur, härliga parker och möjlighet till idrott, skolor, handel och kontor, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på ­Riksbyggen Bostad.

Konsortiet bakom storsatsningen Framtidens Backaplan består av Riksbyggen, Skandia Fastigheter, Fastighets AB Balder och KF Fastigheter. Målbilden är en helt ny stadsdel med 7 000 bostäder, 140 000 kvm kontor, ett brett handelsutbud och servicefunktioner som skolor, vård och kultur mellan Hjalmar Brantingsplatsen, Brunnsbo och Hildedal.

– Vi planerar för att börja bygga Riksbyggen första etapp år 2025, säger Mikael Ahlén. Det totala projektet är så stort och omfattande att det inte är helt klart förrän framåt 2035. Men nu är den första etappen på gång, vilket bland annat innebär att Stora Coop kan flytta till nya fräscha lokaler redan under 2024.

– Vi har ju varit delaktiga i Backaplans utveckling under 65 år, säger Helena Liljedahl, vd på KF Fastigheter. Först i omvandlingen från småskaligt industriområde till handelsplats och nu till nästa fas – att utveckla Göteborgs innerstad till andra sidan Göta Älv. Det här är samhällsbygge när det är som bäst.