Prognos: Chiles kopparproduktion bromsar in  

Los Bronces koppargruva i Chile. Foto: Anglo American/Flickr

Kopparproduktionen i Chile förväntas växa i en långsammare takt detta decennium, enligt en statlig rapport som Reuters tagit del av.  

Produktionen uppskattas nå en topp om cirka 7,14 miljoner ton år 2030, två år senare än beräknat på grund av förseningar av olika gruvprojekt, enligt en ännu inte publicerad rapport från tillsynsmyndigheten Cochilco uppger Reuters.

Det är väsentligt mindre än de 7,62 miljoner ton Cochilco räknade med skulle uppnås redan 2028 i sin decenniumprognos för ett år sedan. Cochilco skyller förseningarna som drabbat gruvprojekt på pandemin.

Produktionsstörningar i Chile kan få det globala priset på koppar att skjuta i höjden. Kopparpriset har sedan 2020 stigit till över 9 000 dollar per ton. Dessutom har protester i grannlandet Peru minskat produktionen i stora gruvor i det land som klassas som världens näst största kopparproducerande land.

Trots den förväntade långsammare tillväxten i Chile förutspår rapporten att produktionen kommer att växa med 17 procent till 6,58 miljoner ton år 2033.