Ekonom om krisen: Solresor borde vara otänkbara

Henrik Montgomery/TT: Utlandsresor i sommar borde inte vara att tänka på för pressade hushåll, enligt Icabankens vardagsekonom Magnus Hjelmér. Arkivbild.

Trots att inflationen och räntorna stigit ett tag tror Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Icabanken, att allvaret ännu inte sjunkit in för många hushåll.

Det behövs större beteendeförändringar nu för att bryta de gamla vanliga mönstren. Jag tror fortfarande att vi har lång väg att gå där, säger han.

Ett tecken på det är att svenskarna fortfarande bokar utlandssemestrar inför sommaren. Apollo har till exempel nyligen berättat för TT att det bokas "resor i massor", mer än före pandemin.

För mig borde det vara ganska otänkbart och något man verkligen behöver fundera på. Jag tror inte att vi gör tillräckligt stora avkall, skulle vi drastiskt minska konsumtionen så skulle priserna falla, säger Magnus Hjelmér.

Använder skatteåterbäringen

TT: Hur kommer det sig att folk fortfarande har råd med semesterresor?

Man tömmer nog sparkonton och eventuella buffertkonton. Som ekonom förbryllar det beteendet. Man kanske tar skatteåterbäringen och elstödspengarna. Men det är inte alls säkert att elpriskrisen är över, vi står inför en liknande situation nästa vinter, säger han och fortsätter:

Vi har haft en lågräntemiljö och reallöneökningar i massor av år som har byggt en större medelklass. Det är svårt att vänja sig av med den konsumtionen.

Inte sedan 1951 har matpriserna stigit så här snabbt, enligt Statistiska centralbyrån. Med inflationen följer ränteökningar. När det kommer till matpriserna behöver vi tänka till hur vi handlar och lagar mat, enligt Magnus Hjelmér.

Det blir viktigt att verkligen försöka tänka smart nu. Det gäller att ta tillvara på saker som kan tyckas små, men som kan få stora effekter på sikt, säger Magnus Hjelmér.

Laga mat flexibelt

Ett sådant är att äta det som finns i frysen. Enligt Magnus Hjelmér har en genomsnittlig barnfamilj mat för runt 1 500 till 2 000 kronor i frysen.

Det går också att spara pengar på att minska sitt matsvinn.

Sedan gäller det givetvis att handla på erbjudanden. Det kanske är läge att ta bort "nej tack till reklam"-skylten från brevlådan och börja kika i reklambladen och verkligen jaga låga priser, säger han.

Det handlar om att shoppa runt och handla där priset är lägst. Men också om att anpassa sin matlagning.

Man måste vara flexibel och laga mer utifrån de erbjudanden som finns. Det kanske inte alltid är falukorven som är billigast heller, utan det kan finnas vegetariska alternativ. Det gäller att laga mat som är i säsong.

Många ekonomer räknar med att inflationen kommer börja avta framåt sommaren. Det betyder dock inte att allt blir billigare igen.

Även om inflationen går ner kommer andra stora kostnadsposter att dröja sig kvar. Det gäller att inte bara fokusera på ekonomin fram till sommaren, utan att också fundera på vad som händer efter sommaren, säger Magnus Hjelmér.