Tiktok-center blockar norsk ammunitionsfabrik

Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT: En planerad expansion av en ammunitionsfabrik i Norge stoppas då kinesiska Tiktoks datahallar slukar för mycket el, enligt Financial Times. Arkivbild

Ammunitionstillverkaren Nammo kan inte genomföra en planerad expansion av en fabrik i Raufoss, Norge. Det hänger samman med att datatjänster till den kinesiska appen Tiktok slukar för mycket el, enligt Nammo.

Vi är bekymrade för vi ser hur vår framtida tillväxt utmanas av lagring av kattfilmer, säger Morten Brandtzaeg, vd på Nammo till tidningen Financial Times.

Enligt Brandtzaeg är expansiounsutsikterna goda nu till följd av Ukrainakriget, där det i snitt avfyras 6 000 patroner per dygn. Samma trend syns när det gäller artillerisalvor, där efterfrågan har ökat med 15 gånger till följd av kriget, enligt Nammo.

Tiktok bygger just nu tre nya datalagringscenter i området och har option på två till i Hamar 2025 – 2,5 mil öster om Raufoss.

Tiktok vill inte kommentera uppgifterna. Det lokala energibolaget Elvia bekräftar dock att elnätet inte mäktar med nya fabriker sedan man utlovat elförsörjning av de nya datacenter som håller på att byggas upp.