Kryptobjässe stäms av USA-myndighet

AP/TT: Binance, med grundaren och vd:n Changpeng Zhao, stäms för regelbrott i USA. Arkivbild från en videointervju.

Anklagelserna kommer från Commodity Futures Trading Commission (CFTC), som säger att Binance borde ha registrerat sig hos myndigheten för flera år sedan och att de regelbrott man ser på den så kallade derivatmarknaden pågår än i dag.

Binance skriver i ett uttalande att man tagit del av stämningsansökan i domstolen, som man beskriver som oväntad och som en besvikelse. Enligt Binance har man samarbetat med CFTC i flera år.

“Vi har gjort betydande investeringar under de gångna två åren för att försäkra oss om att vi inte har några användare i USA aktiva på vår plattform”, skriver Binance.

Binance gjorde entré på kryptomarknaden 2017 och har sedan dess haft en stark position på marknaden. I USA har man skapat ett dotterbolag, Binance US, som erbjuder ett begränsat utbud av kryptoprodukter.

CFTC beskriver i sin stämningsansökan Binances koncernstruktur som en labyrint av företag som alla – direkt eller indirekt – ägs av Changpeng Zhao. De avfärdar samtidigt Binances försök att följa regelverket som en bluff.

Enligt Binances interna dokumentation ska kryptoplattformen ha dragit in 16 procent av sina intäkter från kunder i USA i augusti 2019. I juni 2020 var andelen 18 procent.

Binance var från början baserat i Kina, men kallas nu ett kajmansk-seychelliskt multinationellt företag.