President Biden: Krisen är avvärjd

Jim Watson/AP/TT: USA:s president Joe Biden höll tal till nationen från Ovala kontoret i Vita huset i Washington.

Ingen fick allt de ville ha men det amerikanska folket fick vad de behöver. Vi avvärjde en ekonomisk kris och en ekonomisk kollaps, sade Joe Biden när han talade från Ovala kontoret i Vita huset i Washington.

Lagförslaget hamnade hos senaten som godkände det på torsdagen sedan representanthuset gett sitt ja på onsdagen. Förslaget förhandlades fram i förra veckan av presidenten, demokraten Joe Biden, och den republikanske talmannen Kevin McCarthy.

Det var helt avgörande att vi fick igenom överenskommelsen. Insatserna kunde inte ha varit högre. Inget hade varit mer katastrofalt än att inte kunna betala landets skulder, sade presidenten.

Skriver på

Det enda som återstår innan överenskommelsen kan träda i kraft är en underskrift av presidenten.

Jag kommer att skriva på den i morgon, sade Biden.

Få är helt nöjda med uppgörelsen, men många ledamöter anser att kompromissen är bättre än alternativet – att USA hamnar i svår finansiell turbulens, vilket skulle få effekter för hela världsekonomin.

I representanthuset röstade 314 för lagförslaget och 117 röstade emot. Av de som röstade emot var 71 republikaner och 46 demokrater.

I senaten röstades förslaget igenom med siffrorna 63–36, där främst republikaner röstade nej.

Pausar gräns

Överenskommelsen, som även rymmer begränsningar i statens utgifter, innebär att den gräns för USA:s statsskuld som politikerna satt upp inte ska gälla under en övergångsperiod. Skuldtaket har senast satts till 31 400 miljarder dollar – motsvarande drygt en miljon kronor per amerikan.

Men enligt den nya uppgörelsen återkommer frågan om skuldtaket därmed först i januari 2025, alltså efter nästa års presidentval. Under tiden kommer USA att fortsätta att låna pengar till statsbudgeten, vilket innebär att förhandlingarna i det splittrade Washington då befaras bli ännu svårare.