Bara 3 600 har fått nya omställningsstödet

Jessica Gow/TT: CSN hinner inte hantera alla ärenden, uppger myndigheten. Arkivbild.

CSN har hittills fått in totalt 47 179 ansökningar om omställningsstudiestöd, uppdelat på två ansökningsperioder – en inför vårterminen och en inför höstterminen i år. Det innebär att samma person kan ha sökt två gånger om.

Stödet skapades för att vuxna mellan 27 och 62 år som vill byta yrke eller vidareutbilda sig inom samma yrke enkelt ska kunna göra det genom att få 80 procent av sin nuvarande lön.

CSN har tidigare larmat om att den helt enkelt inte hinner med att hantera alla ansökningar och därför kommer att tvingas betala tillbaka stora delar av anslagen.

Enligt CSN:s egen statistik har myndigheten inte kunnat ge svar på ens hälften av alla ärenden.

CSN har efterfrågat utökade resurser och enklare regler för hantering, men har inte fått gehör av regeringen, rapporterar Arbetsvärlden.

Tidigare i augusti uppgav CSN att 700 miljoner kronor av årets anslag inte kommer att kunna betalas ut i stöd.

Vi tror inte att vi kommer att hinna med nästa år heller, utan vi har gjort en prognos att ungefär två miljarder av nästa års budget kommer vi inte hinna använda, sade Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN, till Ekot då.

De som får stödet beviljat under nästa år kommer få det utbetalt i efterhand under förutsättning att man gick vidare med studierna.