USA:s bilindustri hotas av utvidgad strejk

Paul Sancya AP/TT: Brian Rooster Heppner och andra medlemmar i United Auto Workers (UAW) kräver rejäla lönelyft för att gå tillbaka till jobbet.

Hotet om en utvidgad strejk framförs samtidigt som en företrädare för UAW berättat att de tre biltillverkarna – General Motors (GM), Ford Motor och Chrysler-tillverkaren Stellantis – inte kommit med några nya bud sedan den 14 september.

UAW inledde den nu pågående strejken den 15 september sedan tidigare avtal med arbetsgivarna löpt ut. Hittills har cirka 13 000 medlemmar tagits ut i strejk på en Ford-fabrik i delstaten Michigan, en GM-fabrik i delstaten Missouri och en Stellantis-fabrik i delstaten Ohio.

Det ska efter det ha hållits förhandlingsmöten mellan parterna.

Både GM och Ford har svarat att det kommer att bli lockout av en del anställda som inte tagits ut i strejken, då strejken slår ut produktion.

UAW, med 825 miljoner dollar (drygt 9 miljarder kronor) i strejkkassan, utlovar omkring 500 dollar per vecka till de medlemmar som tagits ut i strejk och till medlemmar som drabbas av lockout.

Exakt hur UAW:s senaste lönekrav är utformat har fackförbundet inte berättat. Men enligt biltillverkarna handlar det om ett krav på löneökningar på 36 procent – som tidigare låg på 40 procent.

GM och Ford har erbjudit löneökningar på 20 procent, medan Stellantis senaste bud ligger på 19,5 procent, en nivå som ökar till 21 procent under avtalsperioden.