Snart dags för spårvägsinvigningen i Lund

Nu är det knappt ett halvår kvar till den planerade spårvägsinvigningen i Lund. Idag ges en första glimt av upplägget där aktörerna i spårvägsstråket bland annat bjuds in till att vara med och arrangera firandet. Det blir den välkända lundaprofilen Johan Wester som leder den första officiella spårvagnsfärden mellan depån i Brunnshög och Clemenstorget i centrala Lund den 12 december. Med på resan kommer att följa eminenta gäster och ceremonin kommer att livesändas både via storskärmar i stadsmiljön och digitalt.

– Lund är staden där medeltiden möter framtiden. Det blir än tydligare med en högklassig, kapacitetsstark och klimatsmart kollektivtrafik i form av en modern spårväg från Lunds C till Brunnshög. Jag vill bjuda in både Lundabor, våra gäster och verksamheter i Lund att vara med och fira denna milstolpe, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

– Spårvägen har redan innan vagnarna börjat rulla, betytt mycket för Lund. Inte minst möjliggörs den nya stadsdelen Brunnshög som förutom kommande bostäder, service och företag innehåller ESS och Max IV. Snart har vi en modern och klimatsmart kollektivtrafiklösning som kommer att betyda mycket för Lunds tillväxt. Jag hoppas vi är många som är med den 12 december, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande. 

– Det är riktigt roligt att vi kan presentera ett datum som blir det officiella startskottet för Skånes första moderna spårvagnar. Tillsammans med alla lundabor inviger vi denna dag, den viktiga och klimatsmarta satsningen som spårvagnarna i Lund är, säger Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande.

– Det finns oerhörda mängder kunskap, idéer om innovationer och stolthet längs med hela spårvägen. Det vore underbart om vi nu gemensamt kunde skapa ett lok av framtidstro och koppla ihop alla möjliga ”vagnar” i samband med spårvägsinvigningen, uppmanar Johan Wester, programledaren för spårvägsinvigningen.

Spårvägen passerar många stora och mindre arbetsplatser – Allhegonakyrkan, Skånes universitetssjukhus, olika verksamheter vid LTH; Axis, Ideon och Medicon Village; Sony-Ericsson-området, mängder med byggaktörer i Brunnshög och inte minst de nya forskningsanläggningarna MAX IV och ESS.