USA fortsätter att hota Nord Stream 2-företag med nya sanktioner

Alla företag som är involverade i gasledningar från Ryssland till Europa bör dra sig tillbaka, säger USA:s utrikesminister.

Den amerikanska regeringen hotar att införa nya sanktioner mot företag som deltar i Nord Stream 2-projektet för att förse europeiska länder med naturgas från Ryssland.

Den amerikanska kongressen har tidigare röstat för sanktioner mot företag som deltar i arbetet med att slutföra projektet, som har det ryska gasföretaget Gazprom som den dominerande ägaren.

Antony Blinken betonar att USA:s president Joe Biden avser att hålla fast vid dessa sanktioner.

USA:s motvilja mot Nord Stream 2 beror på oro för att gasledningen skulle kunna användas av Ryssland som ett tryck på Tyskland och Europa.

Ryssland anklagar å andra sidan Förenta staterna för att använda sanktioner som ett sätt att exportera mer naturgas till Europa.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har upprepade gånger avvisat hoten från USA och uppgav att projektet måste slutföras.

Antony Blinken håller inte med.

"Nord Stream 2 är en dålig affär - för Tyskland, för Ukraina och för våra central- och östeuropeiska allierade och partners", sade utrikesministern till Reuters.

Han beskriver gasledningen, som kostar nästan 7 miljarder euro, som ett "ryskt geopolitiskt projekt som syftar till att dela Europa och försvaga försörjningstryggheten i Europa".

Över 90 procent av gasledningen som går under Östersjön har slutförts.

År 2019 stoppade de amerikanska sanktionerna arbetet vid danska vatten. Men det återupptogs i februari och kommer att vara klart i april, meddelarar Gazprom, enligt den tyska nyhetsbyrån dpa.