Panama varnas för att låta kopparhögar bli liggande

Protester mot koppargruvan i Panama city, Panamas huvudstad, förra året. Foto: Wikimedia Commons

När världen skriker efter koppar står en av världens största koppargruvor, Cobre Panama, i Panama och samlar damm. Sedan det kanadensiska företaget som drev gruvan, First Quantum, tvingades stänga ned produktionen förra året efter högljudda protester och manifestationer som lamslog hela ekonomin i Panama, är gruvans framtid oviss.   

Men lagren av kopparkoncentrat finns kvar på gruvområdet, som ligger strax väster om Colón där Panamakanalen mynnar i Karibiska havet.
I ett pressutskick varnar First Quantum för miljöfarorna med långtidslagring av koppar. Enligt gruvbolaget har man genom sin kontinuerliga övervakning uppdagat en ökning av kemiska reaktioner som generar giftiga gaser och en höjning av materialets temperaturer. Detta kan utgöra en risk för både miljön och personalen som arbetar med underhåll, varnar Cobre Panama, First Quantums dotterbolag.

Ironiskt nog var det just på grund av gruvans negativa miljöpåverkan som gruvbolaget tvingades kasta in handduken.  

I enlighet med ett regeringsbeslut har First Quantum förbjudits exportera kopparkoncentratet som samlats i högar.  

Snart går Panama till val, men enligt Reuters är chanserna små att Cobre Panama eller något annat gruvbolag ska få starta upp verksamheten igen. Den starka proteströrelse som ville stoppa kopparbrytningen har utvecklats till en rörelse som motsätter all form av mineralutvinning i Panama.