Risk för miljardnota när brittiska Euston station ska bli höghastighetslinjen HS2:s terminal

Projektet har dock kantats av förseningar, skenande kostnader och minskat politiskt stöd. Den norra sträckningen till Manchester skrotades officiellt i oktober 2023. Foto: HS2
Projektet har dock kantats av förseningar, skenande kostnader och minskat politiskt stöd. Den norra sträckningen till Manchester skrotades officiellt i oktober 2023. Foto: HS2

Storbritanniens höghastighetsprojekt HS2 har varit föremål för debatt i över ett decennium – nu hotar ännu en kontrovers att skaka om regeringens planer. Ombyggnaden av Euston station i centrala London riskerar att bli avsevärt dyrare än beräknat, varnar tidigare fastighetsägare och finansiärer. Kritiker menar att det planerade finansieringsupplägget inte håller – och att brittiska skattebetalare kan tvingas täcka ett underskott på över 6 miljarder pund.

– Det är dömt att misslyckas. Det finns inte en chans att man kan få in de pengarna från privata investerare. Det är propaganda – inte verklighet – och det är skattebetalarna som kommer stå där med hela notan, säger fastighetsmiljardären Michael Gross, tidigare ägare till flera tomter runt Euston som köptes upp av HS2-projektet.

HS2 - ett projekt med ständiga problem

HS2, eller High Speed 2, lanserades som ett höghastighetstågprojekt som skulle förbinda London med Birmingham, Manchester och senare även Leeds. Tanken var att skapa snabbare, mer kapacitetsstarka järnvägsförbindelser och samtidigt frigöra plats på befintliga spår. 

Den ursprungliga planen var att HS2:s ändstation skulle ligga vid Euston i centrala London. Men 2023 valde dåvarande konservativa regering att pausa utvecklingen där – och hotade med att låta linjen sluta i västra London, om inte privata finansiärer kunde gå in och täcka kostnaden för upprustningen av Euston.

Nu har den nya finansministern Rachel Reeves i stället lovat att driva HS2 hela vägen till Euston, samtidigt som stationen ska byggas om. Enligt planen ska tunneln dit finansieras med statliga medel, men själva stationsområdet ska till största delen finansieras av privata aktörer och framtida intäkter från kommersiell verksamhet.

Finns inget fungerande exempel

Det är just den modellen som väcker kritik från flera håll. I februari uttryckte det brittiska parlamentets granskningsorgan – Public Accounts Committee – tvivel om att den privata sektorn kommer att bidra med det som krävs. Michael Gross är ännu tydligare i sin dom.

– Det här är inte som King’s Cross, som byggdes på en öde bangård. Euston är en fullt fungerande station där man planerar att bygga ovanpå befintlig infrastruktur. Det är både dyrt och tekniskt komplicerat, säger han.

I hans ögon finns bara ett internationellt exempel som liknar det brittiska försöket: Hudson Yards i New York. Där byggdes ett helt kvarter med restauranger, butiker och skyskrapor ovanpå spårområdet från Penn Station – men till en enorm kostnad och med massiva, långsiktiga investeringar från både stad och privata finansiärer.

Gross menar att Eustons planerade utveckling, som kombinerar bostäder, kontor, grönytor och viss handel, inte har den kommersiella tyngd som krävs för att bära kostnaderna.

– Du behöver skapa något i stil med en stad i staden – något som attraherar hundra miljoner människor om året, säger han – Det räcker inte med lite kontor och bostäder. Du måste bygga en destination med nöjen, shopping och underhållning i stor skala.

Ett projekt i limbo

Enligt fastighetsutvecklaren Lendlease, som leder planeringen för Euston-området, pågår just nu arbetet med att ta fram en uppdaterad plan för både stationen och dess omgivning.

– Den kommer att inkludera nya bostäder, arbetsplatser och gemensamma ytor, samtidigt som det genererar ekonomiskt värde för Storbritannien, säger Andrea Ruckstuhl från Lendlease.

Transportdepartementet (DfT) har uppgett att man arbetar skyndsamt med att klargöra finansieringsmodellen för Euston, men något konkret besked har ännu inte lämnats.

Michael Gross menar att staten borde överge planerna på att HS2 ska nå Euston – och i stället fokusera på att rusta upp stationen som nav för konventionella tåg längs West Coast Main Line, den befintliga linjen till norra England och Skottland.

– Euston håller på att falla isär. Vi måste bygga om stationen för den traditionella järnvägen, men det finns ingen plan, inga pengar och ingen aning om hur man ska ta itu med det, säger han.

Källor: The Telegraph – 7 maj 2025
Intervjuer med Michael Gross
Offentliga uttalanden från Rachel Reeves och brittiska transportdepartementet