Europas djupaste gruva riskerar att fyllas med vatten - energiplaner hotas

Utan ett beslut inom kort kommer gruvans djupaste delar att börja vattenfyllas redan i höst. Det är ett krav enligt miljötillståndet att gruvan stängs på ett säkert och planerat sätt. Det innebär att de kraftiga pumparna som hittills hållit grundvattnet tillbaka kommer att tas ur drift. Foto: Pyhäsalmi gruva / Pyhäsalmi mine
Utan ett beslut inom kort kommer gruvans djupaste delar att börja vattenfyllas redan i höst. Det är ett krav enligt miljötillståndet att gruvan stängs på ett säkert och planerat sätt. Det innebär att de kraftiga pumparna som hittills hållit grundvattnet tillbaka kommer att tas ur drift. Foto: Pyhäsalmi gruva / Pyhäsalmi mine

Europas djupaste gruva, belägen i Pyhäsalmi i centrala Finland, står inför en avgörande höst. Om inte ett beslut om investering i en underjordisk pumpkraftsanläggning fattas inom kort, kommer gruvan att börja fyllas med vatten – en process som kan pågå i flera decennier.

Gruvdriften i Pyhäsalmi avslutades i augusti 2022 efter att zink- och kopparmalmen tagit slut. Under mer än 60 år hade verksamheten bidragit till både lokala arbetstillfällen och nationell produktion. Sedan dess har flera försök gjorts att hitta en ny användning för det omfattande underjordiska systemet.

En sista förhoppning har varit att etablera en pumpkraftsanläggning – ett slags underjordisk vattenkraft som även fungerar som energilager. Projektet har drivits av det svenska bolaget SENS, som dock ännu inte lyckats säkra den nödvändiga investeringen. Bolaget har sökt uppskov för att kunna ta del av det finländska statliga stödet på över 25 miljoner euro.

– Allt är fortfarande möjligt, om investeringsbeslutet tas snabbt, säger Sakari Nokela, utvecklingschef för Callio, som ansvarar för att utveckla gruvområdet – Men jag bedömer det som mycket osannolikt.

Pumpar stängs i höst – tunnlar fylls med vatten

– Det är faktiskt de bästa utrymmena som först hamnar under vatten: restaurang, vilorum, verkstad och kontorslokaler, säger Sakari Nokela.

På vilket sätt och i vilken takt gruvan fylls är ännu osäkert. Gruvans huvudnivå ligger på cirka 1 400 meters djup, och ingen vet exakt hur snabbt vattnet kommer att stiga. Gruvbolaget uppskattar dock att det i dagsläget pumpas upp cirka 600 000 kubikmeter vatten om året – motsvarande 600 miljoner liter.

Denna mängd kan ge en fingervisning om vattenflödet även efter att pumparna stängts av. Men enligt modelleringar kan det ta upp till 50 år innan vattennivån i gruvan stabiliseras med det omgivande grundvattnet.

– Vi har gett pumpkraftsprojektet så mycket tid som tekniskt och miljömässigt varit möjligt, förklarar miljöchef Maria Hänninen på Pyhäsalmi Mine i ett skriftligt uttalande – Gruvan har hållits torr längre än vad som annars hade varit nödvändigt.

Hon berättar att utrustning lämnats kvar i gruvan för eventuell återanvändning, men att detta nu måste monteras ned. Under hösten kommer man att avlägsna maskiner, ledningar, rör och annan utrustning från de delar av gruvan där det är tekniskt möjligt och säkert att göra så. Arbetet sker i enlighet med myndigheternas godkända plan och slutförs med en slutbesiktning.

Gruvan får nytt liv i andra former

Även om planerna på ett storskaligt energilager inte förverkligas, kommer Pyhäsalmi inte att stå helt tomt. Flera verksamheter finns kvar i de övre delarna av gruvan, där vattennivån inte väntas nå på mycket lång tid.

Sedan 2022 driver Finlands räddningstjänst ett övningscenter på 400 meters djup. Här genomförs realistiska räddningsövningar under jord, bland annat i rökfyllda miljöer.

Dessutom bedrivs test- och utbildningsverksamhet i delar av gruvan, även om vissa system, exempelvis för 5G-nätverkstestning, kommer att behöva demonteras från de djupaste sektionerna.

Framtiden för Pyhäsalmi är alltså fortfarande osäker. Om pumpkraftsprojektet inte räddas inom de närmaste månaderna, riskerar ett unikt industriområde att bokstavligen gå under ytan.

Källa: Yle, Pyhäsalmi Mine, Callio