Designikonen Domus får ny form av Norm Architects

Foto: DUX

DUX introducerar i samband med Stockholm Design Week 2020 en ny version av DUX-ikonen Domus från 1955. Det är den danska design- och arkitektbyrån Norm Architects, som DUX samarbetat med sedan 2018, som nu har gjort en djupdykning i DUX designarkiv och blåst liv i 50-talsikonen. Domus presenteras nu med två fåtöljer i vässad form samt med två helt nya tillskott i serien; en pall och ett sidobord. Den nya Domus-serien presenteras i den av Norm Architects kurerade utställningen The Sculptor’s Residence.

När Norm Architects tittade i DUX designarkiv fastnade design- och arkitektbyrån för de möbler som designer Alf Svensson formgav för DUX till H55, (Helsingborgsutställningen 1955) – den internationella utställningen för arkitektur, bostad, formgivning och konst arrangerad av Svenska Slöjdföreningen. Serien var Domus och bestod då av två fåtöljer – en i trä och en i stål. Utifrån ikonerna i DUX arkiv har Norm Architects tillsammans med DUX tagit fram kollektionen Domus på nytt, men med några justeringar. Domus presenteras nu även med en pall och ett bord i trä som en förlängning av serien, design av Norm Architects med tydlig inspiration från de tidigare designikonernas formspråk.

”I tidigare designsamarbete med DUX uppenbarade sig en ny katalog över ikoniska designikoner. Vi upptäckte den stora kollektionen klassiska möbler designade av stora svenska arkitekter som Bruno Mathsson, Alf Svensson och Folke Ohlsson, för DUX. I arkivet fanns flera vackra trämöbler från 50- och 60-talet med ett förfinat hantverk, välarbetade detaljer och hög kvalitet.”, säger Jonas Bjerre-Poulsen, Norm Architects

Kollektionen är framtagen i klassisk skandinavisk stil i linje med Norm Architects designtradition. En ny kollektion presenteras, men samtidigt har Norm Architects bevarat och utvecklat befintlig kvalitativ design. Utifrån Alf Svenssons design har Norm Architects adderat flätade sitsar, justerat mått och materialval. Fåtöljen i trä är nu tillverkad i vaxoljad massiv ek och har en sittplymå i kallskum, som vilar på ett underlag av flätad sadelgjord istället för tidigare underlag i trä. Fåtöljen i stål är tillverkad i svartlackerat stål med en sittplymå i kallskum på flätat garvat läder, istället för tidigare stålribbor. Båda fåtöljerna är en modell utan armstöd, med ribbad rygg och tyg- eller läderklädda plymåer.

”Loungefåtöljerna Domus tillverkade i stål och trä skapar två helt olika utseenden genom de olika materialen. De eleganta och hantverksmässiga detaljerna passar till DUX befintliga kollektion och stödjer företagets etos att skapa bästa möjliga komfort. Fåtöljerna är enkla att placera i olika miljöer, som vardagsrum eller sovrum.”, säger Jonas Bjerre-Poulsen, Norm Architects

Även Norm Architects pall och bord är tillverkade i vaxoljad massiv ek. Pallen har en plymå i kallskum på ett underlag av flätad sadelgjord och bordets skiva är i mattslipad kalksten. Hela kollektionen Domus andas en klassisk tidlöshet och präglas DUX höga krav på god kvalitet och komfort.

”Vårt skandinaviska designarv från förra århundradet är som en skattkista med stilrena och tidlösa ikoniska möbler som ständigt inspirerar oss i vårt arbete. Stilren och tidlös design är grunden för vår egen praxis som både arkitekter och designers.”, säger Jonas Bjerre-Poulsen, Norm Architects

Samarbetet mellan DUX och Norm Architects inleddes med scenografin till förra årets utställning Into The Light på Alma under Stockholm Design Week. Inför utställningen ritade Norm Architects sänggaveln Anna, som presenterades vid samma tillfälle. Sedan dess har designsamarbetet fördjupats och under Stockholm Design Week presenteras DUX kollektion Domus i utställningen The Sculptor's Residence tillsammans med fler av DUX tidlösa ikoner.