M ber regeringen agera för enskilda firmor

Henrik Montgomery/TT: Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, anser att regeringen borde göra som riksdagen sagt och bistå enskilda näringsidkare mer under pandemin. Arkivbild.
Stina Stjernkvist/TT: Vi analyserar läget, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) om eventuella nya stödmöjligheter för enskilda näringsidkare som tappat intäkter under viruskrisen.

Vi fortsätter att analysera, vi följer läget, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till TT.

Baylan säger att han inte utesluter ytterligare insatser utöver de som gjorts för företagen hittills, men i så fall återkommer regeringen med besked när ett färdigt förslag finns.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att Baylans svar om att regeringen analyserar frågan är oacceptabelt. Det är samma svar som han givit henne på en skriftlig fråga till honom i riksdagen. För en månad sedan bad riksdagens finansutskott regeringen att beakta situationen för personer med enskilda firmor, genom ett så kallat tillkännagivande.

"Även om många viktiga åtgärder vidtagits för att mildra krisens konsekvenser för enskilda näringsidkare anser utskottet att regeringen bör återkomma med åtgärder som särskilt stärker de enskilda näringsidkarnas möjligheter att överbrygga konsekvenserna av covid-19. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen" skrev utskottet.

Elisabeth Svantesson säger att krisen inte tar semester och att regeringen måste agera på riksdagens begäran, helst igår,

Moderaterna har två förslag.

Enskilda näringsidkare borde få räkna lön som en fast kostnad för att få omställningsstöd och man borde också göra det möjligt att få a-kassa på halvtid året ut, säger Svantesson.