Fortsatt nedtryckta handelsflöden

"Handelsvolymerna är fortfarande svaga i jämförelse med samma period föregående år. Däremot så ser vi en positiv utveckling för läkemedel och skyddsutrustning både på import- och exportsidan", skriver Hannes Jägerstedt, ekonomisk analytiker på Kommerskollegium, i en kommentar.

Han tillägger att personbilstrafiken över Öresundsbron också är klart under normala nivåer, även om det har varit en stegvis återhämtning från bottennoteringen i april.

Tjänsteexporten fortsätter att falla i årstakt medan tjänsteimporten ligger på förhållandevis normala nivåer, enligt Kommerskollegium.

"Därmed uppvisar tjänstehandeln ett motsatt mönster jämfört med varuhandelsutvecklingen där det är importen som drabbats hårdast", skriver Jägerstedt.

Underlaget för rapporten bygger på statistik för varuhandeln med länder utanför EU fram till mitten av juli, men när det gäller tjänstehandeln finns än så länge bara data till och med maj.

Indikatorn över svensk handel från Kommerskollegium kommer sedan Statistiska centralbyrån (SCB) redovisat en minskning av värdet på svensk varuexport till 119 miljarder kronor i juni, ned från 122,1 miljarder ett år tidigare. Importvärdet sjönk samtidigt till 114,1 miljarder, ned från 120,5 miljarder ett år tidigare.