Bakslag i europeisk tjänstesektor

Michel Euler/AP/TT: Frankrike är ett av de länder där smittspridningen av covid-19 åter har tagit fart. I september märks en minskad aktivitet i tjänstesektorn, enligt en ny mätning från IHS Markit. Arkivbild.

Flera coronafall, nya restriktioner, om än inte lika hårda som i våras, och fler som stannar hemma igen. Det ger avtryck först och främst i tjänstesektorn.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn (PMI) i Tyskland sjönk till 49,1 i september, den lägsta nivån sedan i juni och hamnar därmed under gränsen 50 som indikerar tillväxt, enligt IHS Markit.

Den tyska industrin står dock emot och där steg PMI till 56,6, den högsta nivån på två år. Det sammanvägda indexet för den privata sektorn sjönk från 54,4 i augusti till 53,7 i september.

Bakslag i Frankrike

I Frankrike sjönk PMI för tjänstesektorn från 51,5 i augusti till 47,5 i september, den lägsta nivån sedan i maj. För Frankrikes del hade ekonomer räknat med att PMI skulle ligga kvar på samma nivå som månaden före.

I den franska industrisektorn stiger dock inköpschefsindex till 50,9 från 49,8 i augusti. Men trots att industrin håller ångan uppe faller det sammanvägda indexet för de båda sektorerna till 48,5 i september från 51,6 i augusti.

Avstannad återhämtning

Ett sammanvägt index för hela eurozonens privata sektor ligger fortfarande kvar över gränsen som indikerar tillväxt men sjönk till 50,1 i september från 51,9 månaden före.

Eurozonens ekonomiska återhämtning stannade av i september då en ökning av fall av covid-19 ledde till en förnyad nedgång i aktiviteten i tjänstesektorn över hela regionen, säger Chris Williamson, chefsekonom på IHS Markit.