Brittisk återhämtning tappar fart

Alberto Pezzali/AP/TT: Brittiska pubar måste stänga senast klockan 22 enligt de nya smittskyddsrestriktionerna. Arkivbild.

Aktiviteten i den privata sektorn i Storbritannien gick ned något i september jämfört med månaden före, framför allt i de sektorer som drivs av konsumenternas efterfrågan.

Storbritannien är ett av de länder där smittspridningen av covid-19 åter ökar relativt snabbt och nya restriktioner har införts för att hålla tillbaka smittan.

Inköpschefsindex (PMI) sjönk till 55,7 från 59,1 i augusti, enligt IHS Markit, en något större nedgång än ekonomer räknat med. Det är dock fortfarande en bit över nivån 50 som anses indikera tillväxt. Både inom tjänstesektorn och inom industrin är aktiviteten fortfarande över gränsen för tillväxt, även om orderböckerna och förväntningarna gällande framtida produktion minskar något.

Mätningen gjordes dock innan den brittiska regeringen meddelade nya smittskyddsrestriktioner på tisdagen som bland annat innebär att pubar och restauranger måste stänga senast klockan 22 och att de som kan ska arbeta hemifrån.