Nu öppnar Thailands "gyllene bur" för turister

Nicole Evatt/AP/TT: Många längtar till de thailändska stränderna. Arkivbild från Ban Krut i provinsen Prachuap Khiri Khan.

Förutom undantag och specialfall har Thailand sagt nej till att ta emot utländska besökare sedan i april, även om de som redan befunnit sig i landet kunnat stanna kvar.

Men efter den långa pandemistängningen börjar nu gränserna öppnas på glänt, för små skaror utvalda turister. Man siktar in sig på långtidsbesökare. Visumen gäller i tre månader, och besöket måste inledas med två veckors karantän – första veckan på hotellrummet, andra veckan måste man hålla sig på hotellet, först därefter är det tillåtet att röra sig fritt i landet.

Samtidigt tas regelbundna prover, som inte får visa positivt för covidviruset.

Avskräcks inte

De första 39 turisterna landade på Bangkoks storflygplats Suvarnabhumi på tisdagskvällen, meddelar den biträdande flygplatschefen Kittipong Kittikachorn, enligt medier i den thailändska huvudstaden.

Även nästa inresa kommer från Kina, en grupp på kring 150 personer som väntas anlända från Guangzhou i nästa vecka.

De verkar inte avskräckas av den senaste tidens utbredda protester mot monarkin och det diktatoriska styret i Thailand, som fortsatte även på onsdagen.

Gyllene bur

De (besökarna) vet att det är begränsat, en lokal fråga som inte riktas mot turister, säger Mario Hardy från branschorganisationen Pacific Asia Travel Association till AFP.

Flera lyxhotell i Thailand har anmält sig för att kunna ta emot besökarna under den inledande karantänen. Upplägget har beskrivits som en gyllene bur, som kan kosta tiotusentals kronor per person.

Men för landets del är det mycket större summor som står på spel. Turismen är en avgörande del av Thailands ekonomi, och turismminister Phiphat Ratchakitprakarn hoppas successivt kunna trappa upp inresorna.

Vintern är i antågande, så fler turister från europeiska länder, USA, Sydkorea och Japan skulle också vilja komma på besök, säger han till tv-bolaget PBS.