Bakslag för Huawei i 5G-tvisten

Mark Schiefelbein AP/TT: Nytt domstolsbakslag för Huawei. Arkivbild

Kinesiska Huawei har försökt att göra allt i sin makt för att få domstolen att stoppa den kommande svenska 5G-auktionen.

Domstolens beslut innebär nu att kammarrättens tidigare dom gäller, nämligen att PTS beslut att stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden gäller tills vidare och att PTS kan genomföra 5G-auktionen som är planerad till på tisdag kommande vecka.

Vi har sedan tidigare aviserat att auktionen inleds den 19 januari, så det gör den, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS.

Ännu ett Huaweibakslag

Senare under fredagen kom dessutom beskedet från förvaltningsrätten i Stockholm att Huawei inte har rätt att överklaga Post- och telestyrelsens beslut att återuppta 5G-auktionen.

"Enligt domstolens mening påverkas inte Huawei eller någon annan av beslutet på ett sådant sätt att det kan överklagas. Överklagandet har därför avvisats och tas alltså inte upp till prövning av domstolen", säger chefsrådmannen Ulrika Melin i ett pressmeddelande.

Flera processer

Huawei har ansett att det är fel att PTS planerar att gå vidare med 5G-auktionen innan en slutlig domstolsprövning är avgjord. Huawei driver rättsliga prövningar som bland annat handlar om PTS villkor att förbjuda operatörer från att använda Huawei-produkter i 5G-nätet.

"Det är självklart att vi kommer att försöka uttömma alla juridiska möjligheter för att skydda våra tillgångar, våra kunders möjligheter att välja oss och våra medarbetares arbetsplatser", säger Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska och baltiska marknaden på Huawei, i ett pressmeddelande.

Det nu avgjorda ärendet avser kammarrättens dom som innebar att PTS inte behövde pausa sin auktionsprocess i väntan på beslut i de andra mål som fortfarande pågår.