Stuguthyrare granskas av Skatteverket

Janerik Henriksson/TT: Skatteverkets huvudkontor i Solna. Arkivbild.

Skatteverket fick ansvar för omställningsstödet och systemen, eftersom de var tvungna att utformas ovanligt snabbt då företagen blödde pengar och riskerade att gå i konkurs.

Det viktigaste var att snabbt få ut pengar men det är naturligtvis lika viktigt att stödmiljarderna inte hamnar i orätta fickor, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör på Skatteverket på ett digitalt seminarium.

Vi utförde en hel del kontroller av coronastöden redan under förra året och det arbetet fortsätter i år.

Uthyrning av privatbostäder

Det ökade intresset för att hyra ut sitt fritidshus föranleder också särskilda kontroller, enligt myndigheten. Den som hyr ut en privat bostad för mer än 40 000 kronor per år kan behöva betala skatt.

Vi bedömer att många fick ökade inkomster av att hyra ut sitt fritidshus under förra sommaren, säger Katrin Westling Palm.

Skatteverket har noterat hur efterfrågan på att hyra stugor inom landet bland annat lett till att priserna stigit och att många hyrt ut längre perioder än vanligt.

Finns okunskap

Vi ser en risk för oredovisade inkomster inom det här området, säger Henrik Kisterud, samordnare för uthyrning på Skatteverket.

Skatteverkets tidigare kontroller har visat att åtta av tio med inkomster över 40 000 kronor hade gjort fel och att det i de flesta av de fallen handlade om oredovisade inkomster.

Det finns en okunskap och det finns de som inte vet att de ska redovisa men det finns också de som medvetet utelämnar de här uppgifterna, säger Henrik Kisterud.