Ola Serneke lämnar som vd: Jag har brustit

Felix Gerlach: Ola Serneke, vd för Serneke Group, lämnar posten som koncernchef för bolaget. Arkivbild.

Det är rätt att Ola Serneke avgår, och jag är glad att styrelsen verkar dela den uppfattningen, säger Sverre Linton på Aktiespararna.

En extern oberoende granskning har genomförts efter avslöjandet om inläggen.

Vi har haft en utredning som gått igenom allt som Ola har gjort på olika sajter för att se om det kan finnas något brott mot några regler. Att det är klart olämpligt har vi konstaterat sedan tidigare. Vi kan inte se att det finns någon brottslig handling. Vi i styrelsen tycker att det är bra att Ola har insett att han skadat bolaget och sig själv i den här processen, säger Jan C Johansson, styrelseordförande för Serneke Group.

Samtidigt vill vi gärna använda hans kunskap, kontaktnät och entreprenörsanda för att fortsätta bygga bolaget.

Ses som ledare

Så sent som 2017 blev Ola Serneke utnämnd till årets vd för stora bolag och han har enligt styrelsens ordförande haft stort förtroende hos de cirka 1 200 anställda.

Det är klart att det är många människor som ser upp till Ola och ser honom som en ledare, men nu gör vi det här och vi tycker att det är den bästa lösningen i det här läget, säger Jan C Johansson.

Ola Serneke själv säger att han tror att avgång är den rätta vägen framåt:

"Jag är medveten om att jag handlat på ett sätt som påverkat mångas syn på mig och vårt bolag negativt. Jag har i det här avseendet inte levt upp till den värdegrund som är så viktig för bolaget, och jag har brustit i att vara en bra förebild. Med denna förändring kommer jag att ha ett mer fokuserat uppdrag där jag kan använda mina styrkor för att fortsätta skapa värde för både samhället, bolaget och aktieägare", säger han enligt ett pressmeddelande.

Hyllade företaget anonymt

Det Ola Serneke har gjort är att hylla sitt eget bolag anonymt på forum för aktiesparare, något han senare erkänt. I över två hundra inlägg under pseudonym attackerade han kritiker och försökte övertyga sparare att investera i byggbolaget.

Handlandet ses som olämpligt eftersom personer i ledande befattning i börsnoterade bolag har regler att hålla sig till. Man får bland annat inte läcka exklusiv information, det måste kommuniceras samtidigt till hela marknaden.

Efterfrågar ytterligare utredning

Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, lyfter Göteborgs-Postens avslöjande om att inlägg har kommit från fler konton, och att det inte är klarlagt om fler personer har varit inblandade.

Det är viktigt att bolaget inte stannar utan att de också utreder de andra inläggen, för att se om man måste vidta fler åtgärder för att se om alla är införstådda med vad som är lämpligt att skriva.

Styrelsen har haft en kontinuerlig dialog med Ola Serneke sedan erkännandet, och enligt styrelseordföranden kom beslutet att lämna från Serneke själv. Han kommer att fortsätta inom bolaget som vd för Serneke Invest med fokus på bolagets större projekt inom stadsutveckling.

Michael Berglin, vice vd i Serneke Group, blir tillförordnad vd och koncernchef.