IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredningen har gjorts av advokatfirman Wilmer Hale på uppdrag av Världsbankens etiska kommitté och lyfter frågan om Kinas inflytande över Världsbankens verksamhet.

Georgieva har underrättat IMF:s styrelse om innehållet i rapporten, vars slutsatser och tolkningar hon säger att hon inte alls håller med om.

"Allvarliga avslöjanden"

Arbetet med nästa upplaga av "Doing Business" stoppades i torsdags av Världsbanken inför publiceringen av rapporten.

USA:s finansdepartement, en av de tyngsta aktörerna inom både Världsbanken, och IMF skriver i en kommentar att man analyserar vad som beskrivs som "allvarliga avslöjanden".

IMF:s styrelse meddelade sent på fredagen att utredningen ska granskas.

IMF:s styrelse går nu igenom händelsen. Som en del av den sedvanliga processen som kommer IMF:s etiska råd att rapportera till styrelse, sade IMF:s talesperson Gerry Rice.

Ändra mätmetoder

Enligt Wilmer Hale-utredningen har det förekommit både direkta och indirekta påtryckningar när "Doing Business 2018" producerades av Världsbanken. Det handlar bland annat om krav på att ändra mätmetoder, för att på så sätt lyfta Kinas placering i rankningslistan.

Pådrivande bakom påtryckningarna var enligt utredningen troligen den dåvarande chefen för Världsbanken, sydkoreanen Jim Yong Kim.