Milstolpe passerad på USA:s arbetsmarknad

Antalet nyinskrivna som arbetslösa i USA föll till 199 000 personer förra veckan, den lägsta nivån sedan 1969, enligt USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Det kan jämföras med 270 000 personer veckan före och årshögsta på 904 000 personer, i början av januari i år. Det är också första gången sedan pandemin bröt ut som veckoarbetslösheten i USA hamnar under snittet från året före pandemin. Under 2019 låg antalet nyinskrivna som arbetslösa per vecka i snitt på 218 000 personer.

"Vissa överhettningstecken"

De urstarka veckosifforna bekräftar trenden i den senaste omgången månadssiffror från USA:s arbetsmarknad. I oktober ökade sysselsättningen, exklusive jordbrukssektorn, med 531 000 jobb medan arbetslösheten föll till 4,6 procent.

Samtidigt kommer allt oftare rapporter från olika sektorer på arbetsmarknaden i USA om arbetsgivare som har svårt att hitta kompetent personal.

Det finns vissa överhettningstecken, med bristtal som kommit upp på nivåer som vi inte har sett på väldigt, väldigt länge, säger SEB-ekonomen Olle Holmgren.

Men detta ger också en tveeggad bild av USA:s arbetsmarknad med tanke på att så många fortfarande fattas i arbetskraften, tillägger han.

USA:s arbetskraftsdeltagande har precis som efter finanskrisen 2008 och it-kraschen 2000 svårt att återhämta sig efter krisen.

Sysselsättningen i USA ligger på drygt fyra miljoner färre jobb än i februari förra året.

Det är uppenbart att det är svårt att få tillbaka inflödet och det ger en väldigt splittrad bild, säger Holmgren.

Stökig situation

Han räknar med att inflationstrycket i USA ger en stökig situation det närmaste halvåret, men att situationen sedan stabiliseras. Scenariot bygger på att inflationen börjar sjunka tillbaka – av statistiska baseffekter och minskade problem med flaskhalsar inom transporter och produktion.

Inflationen i USA enligt det så kallade PCE-måttet – som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) använder som målvariabel i sina räntebeslut – steg till 5 procent i oktober, upp från 4,4 procent i september, visar färska siffror från näringsdepartementet.

Den så kallade kärninflationen enligt PCE-måttet steg till 4,1 procent, upp från 3,7 procent – en utveckling som låg i linje med förväntningarna.

Feds inflationsmål är en kärninflation på 2 procent.