Ledare - Eskapism dominerar textiltrender

Den mjuka, molnlika soffan ABCD är designad av Faye Toogood för Takeyari och representerar en trend kallad Seek Sanctuary. Foto Heimtextil Trend Book
Ett repetitivt mönster i några få färger. Ur Heimtextil Trend Book.
En trend som visades var Pursue Play, som fokuserade på glädje genom färg och geometri och var lekfull och djärv. Ovan en installation av studio GGSV som representerar trenden The Pursue Play. Foto Heimtextil Trend Book.

Av: Annika Silver
Viljan och lusten att fly bort dominerar textiltrenderna framöver enligt branschmässan Heimtextil, som nyligen ägde rum i Frankfurt. Inspirationen kommer från den digitala världen. Trenderna som presenterades fokuserade på att dra sig undan från det vardagliga kaoset. Enligt rapporten använder man en minimalistisk färgpalett med bara några få färger. Formerna är kurviga eller geometriska med en tydlig digital touch. Mönstren är ganska repetitiva och inte särskilt organiska, trots att man har inspirerats av naturen. Men naturen är ju i detta fall hämtad från den digital världen. Ytan på många tyger är gärna skimrande, glossig och pärlemorliknande och många gånger elegant. I de fall man har klädda möbler är de gärna mjuka och skänker ett varmt och bekvämt uttryck. Den blommiga romantiska trenden verkar avta.
Vi ser ändå många djurmönster som inte visades på Heimtextils trend. Men till exempel  Moooi satsar mycket på fantasidjunglar och djur. Dom är troligen också inspirerade drömmar eller kanske sagodjur fast med en mer digital och fiktiv inspiration och personligen tycker jag dom passar fint in i Eskamismtrenden. Trenden  kommer troligen mest synas inom sportindustrin. Inom  inredning passar den utmärkt till barnrum , kök och andra lekfulla ytor även utomhus, men kanske bäst i offentliga miljön och på kontor, eftersom trenden är både positiv och uppiggande.