Blått är flott, grönt är skönt

Text: Sylvia Hardwick

Vi har just sett exempel på konstnärlig färgsättning. I Venetas kök Start-Time Go har blått smugit sig in som dekor. Man har velat skapa ett kök med enklare framtoning som inte försöker se dyrt ut, men som ändå är personligt och ett exempel på italiensk kvalitetsdesign. Den blå dekoren döljer också öppningsfunktionen i skåp och lådor.

 

Kvänum förenar tradition och trend i sitt skogsgröna, sobra kök Cool Classic. Det är en blandning av klassiskt och modernt på ett flärdfritt sätt. En tung stenskiva med nedsänkt vask och häll toppar bänkarna och står fint mot det gröna liksom skafferiet i ljus ek gör. Cool Classic finns även i en smulten blå färg.

Grönt är också Himleköks fräscha kök med inslag från restaurangvärlden såsom praktiska hyllor i rostfritt och stålskodda ben. Här är färgen intensivt klargrön och utgör en pigg signal. Det är ett effektivt men också hemtrevligt kök, där en stor vinkyl signalerar umgänge. Varje kök är skräddarsytt och byggs av en enda snickare.   

Grönt är även Pedinis nya kök K 2016. Det är under utveckling av designern Alfredo Zengiaro. Man vill skapa en interiörarkitektur i köket som sedan ska genomsyra hela bostaden utan tydliga gränser. Målade dörrar i rostfritt står fint mot skönt ådrad eukalyptus som fått en sandig yta. Det dekorativa vinstället på väggen är originellt.

Udda former

Skulpturalt är Pedinis kurviga kök Dune, designat av Domenico Paolucci. Dune har förändrats och förädlats med tiden och finns i många varianter av fristående, raffinerade öar och eleganta lösningar med integrerad frukostbänk. En annan av Paoluccis skapelser är Artika som också finns som kurviga öar, utmed väggen eller som här i u-form. Bilden av mattlackade Artika visar Paoluccis förkärlek för rundade hörn i en synnerligen inbjudande design.

En köksö med udda form är Le Baou, designad av Charlotte Raynaud. Det är en stor monolit utan skarvar i det lena kompositmaterialet Hi-Macs, med induktionshäll och diskho, och på ena sidan diskmaskin, skåp och lådor. Till Le Baou hör också en skåpvägg i vackert ådrat trä för förvaring.   

Elmar visar en originell, skulptural form i köket El 01, designat av paret Palomba. Köksön har tunna skivor i Hi-Macs, med plats för matlagning och som vidgas till en större yta för samvaro. Också i köket Slim har samma designer tillfört en mjukt rundad frukostdel i trä till det vita köket, som är kombinerat av de två storlekarna av Slim.

 

 

 

Lätt och luftigt

Elmars beskrivna kök har rymd och ljus. Det gäller synnerligen väl även Pedinis nya kök Eko. På ett harmoniskt sätt smälter köket i trä och blanklack in i miljön. Det är släta, rena former i en tydlig linjär riktning. Överskåpen är handtagslösa medan underskåp och högskåp har nätta lister att greppa. Här är det minimalism och mjuka kontraster på ett raffinerat sätt, designat av nämnde Domenico Paolucci.

Harmoniskt och luftigt är även Lidhults ”designkök” i vitt och nougat. Allt är ljust och välavvägt. Det stora bordet slutar i en sektion med lådor. Innanförliggande luckor, invändig belysning i lådor och bänkskiva i gråoljad ask med ho i vitt porslin känns ungt liksom knoppar och handtag i krom. Och till detta en fransk gasspis.

Lätt och luftigt är också det platsbyggda köket med La Cornues spis Grand Castel. Den kompakta spisen är 90 cm bred, i rostfritt och har allt man behöver plus eventuella tillval. Den finns i många färger och har flera större ”släktingar”. Bilden visar hur Grand Castel bidrar till en ungdomlig look i en enda lång bänk i ett begränsat utrymme.

Lyxiga, moderna spisar

La Cornue är kända för sina voluminösa pjäser för slott och herresäten. Men de har även många nättare spisar för mindre utrymmen och modernt stadsliv. Charmig är den ljusblå spisen Grand Maman i serien Cornuechef. Den finns i ett 30-tal färger med detaljer i rostfritt, mässing eller krom. Här är den integrerad i en liten köksö med frukostbänk. Spisen har den legendariska välvda ugnen och värmeplattan. Varje spis tillverkas efter beställning och får en liten plåt med serienummer ingraverat som garanterar kvalitet och autenticitet.    

CornueFé från La Cornue är en funktionell och tidlös spis som passar i moderna miljöer och är tänkt för en bredare publik. På bilden är den i tuff nickelfinish men finns också i några färger. Den finns 90 och 110 cm bred. Man kan välja gas eller elektriskt för ugnarna och gas eller induktion för spisen. Här är CornueFé i en vacker miljö med moderna skåp i glas och trä och med ett klassiskt golv i keramik.

Modern kökstrivsel

Snaidero är bra på att skapa trivsamhet i sina kökslösningar. Deras ikoniska Board ger det moderna livet möjlighet till öppenhet och rymd. Designer är Pietro Arosio som vet hur man skapar funktion och trivsel på en och samma gång. Benlösa Board kan se ut på flera sätt, men hänger ut från en vägg, en arbetsstation eller en skåpvägg, så att man fritt kan röra sig runt och under. Köket är kompakt och praktisk – 90 eller 120 cm djupt, har dubbelvask, häll och arbets- eller frukostbänk.

På båda bilderna finns en kompost för organiskt avfall till höger och på den som hänger ut från de gröna skåpen har en liten fläkt hängts över hällen. Board är i vit, hygienisk Corian som står fint mot det ärtgröna. Och i den andra vackra miljö, där Board hänger ut från en arbetsbänk utmed väggen, har man lagt till färg i form av knallröd sockel, hylla och kylskåp. Allt är lätt och rymligt med mycket svängrum runt Board i denna estetiskt tilltalande miljö, en köksmiljö som jag gärna skulle vilja var min, om man får drömma lite.