Medelspotpriset på elbörsen Nordpool blev 48,8 öre/kWh för maj vilket är sidledes jämfört med aprils elpris (48,0 öre/kWh). Den 6 juni ska Tyskland besluta om kärnkraftens öde och det mesta lutar åt en avveckling av all kärnkraft till år 2022. Beslutet har en extra stor inverkan på det svenska elpriset eftersom vi befinner oss i ett torrår.
Trots en kraftig vårflod befinner sig norden fortfarande i ett torrår. Hydrologisk balans är ett begrepp som används för mängden ”vattenenergi” i elsystemet. Det består av tre parametrar, markvatten, snö, och fyllnadsgraden i magasinen. En negativ hydrologisk balans medför en ökad elimport från kontinenten vilket påverkar det svenska elpriset.
I samband med kärnkraftsolyckan i Fukushima valde Tyskland att tillfälligt stänga ner reaktorer byggda före 1980 (7 reaktorer) för en säkerhetskontroll. Elmarknaden väntar spänt på det tyska beslutet kring reaktorernas öde som presenteras den 6 juni. Angela Merkels regeringskoalition har redan enats om en avveckling av kärnkraften fram till år 2022 och att de äldre reaktorerna ska förbli avstängda.
– Beslutet kommer att ha en direkt påverkan på det tyska elpriset och en indirekt på det svenska. Vid ett torrår ersätts vattenunderskottet med en ökad användning av fossila bränslen samt import från kontinenten. Därmed påverkas det svenska elpriset mer av grannländernas elprisnivå vid ett torrår, säger Faraz Azima, vd för elbytessidan elskling.se.
Ett beslut om att avveckla kärnkraften och att ersätta effekten med förnybara energikällor innebär långa ledtider. Detta medför troligen att mer fossila bränslen kommer att användas under en övergångsperiod vilket har höjt priset på kol och utsläppsrätter under de senaste dagarna.
– Har vi tur så får vi rikligt med nederbörd de närmaste månaderna vilket skulle minska det tyska elprisets inverkan på det svenska. Idag är elpriset högre i Tyskland och ju svagare hydrologisk balans vi får desto mer kommer vi att närma oss den tyska elprisnivån, säger Faraz Azima.
Elskling har utifrån en sammanställning av elterminerna på elbörsen NordPool gjort en prognos över elkostnaden för ett villahushåll i Stockholm med rörligt elpris och en årlig elförbrukning på 20 000 kilowattimmar. Hushållets elkostnad år 2012 väntas bli 20 900 kronor vilket är cirka åtta procent lägre än 2010. Motsvarande elkostnad antaget den tyska elprisnivån är 22 300 kronor.
– Att 2012 års prisbild är lägre än 2010 visar att det fortfarande finns hopp om en stärkt hydrologisk balans innan nästa vinter är här, säger Faraz Azima.