Pensionssparares pengar ska krävas tillbaka

Över 100 000 privatpersoner hade pengar hos Allra, vars fonder var valbara inom premiepensionssystemet, och mer än 20 000 sparare hade pengar i Falcon Funds fonder.

De drabbade har förlorat pengar som de rätteligen skulle ha haft, och pengarna har inte tillåtits växa. Det har såklart en negativ effekt på den framtida pensionen för de drabbade, säger Anna Åkesson, jurist på Pensionsmyndigheten.

Kräver tillbaka pengar

Genom Falcon Funds affärer med övervärderade värdepapper beräknas pensionssparare ha förlorat minst 230 miljoner kronor, enligt åklagarna som i dag väckte åtal mot tre huvudmisstänkta personer misstänkta för inblandning i brottsligheten.

För oss är de 230 miljonerna en del av skadan, men vi behöver se till att yrka skadestånd på hela den skada som har uppstått för pensionsspararna. Vår ambition är självklart att vi ska få tillbaka alla pengar till spararna.

Myndigheten har inte beslutat omfattningen på skadeståndskravet eller om anspråk kommer att göras i samband med åtalet eller vid ett senare tillfälle.

Vi håller på att gå igenom förundersökningen och ska ta del av stämningsansökan. Därefter kommer vi ta ställning till vårt skadeståndsanspråk.

I det pågående Allra-målet har Pensionsmyndigheten som är målsägare krävt samtliga åtalade på skadestånd på totalt drygt 23 miljoner dollar.

Skärpta regler

Efter skandalerna inom Allra och Falcon Funds har reglerna för fondbolag på Pensionsmyndighetens fondtorg skärpts, liksom kontrollen av dem. Som en följd har att antalet fonder på fondtorget även bantats ner.

Av fonderna krävs nu ett stort förvaltat kapital utanför fondtorget. Fonden bör även ha en ordentlig avkastnings- och marknadshistorik som bevis på att fonden den är kapabel att förvalta pengar, menar Anna Åkesson.

Vi ställer andra krav och gör andra bedömningar. Till exempel är det inte längre möjligt att ha fonder som bara går mot fondtorget, som tidigare.

Enligt Anna Åkesson ska händelser som skandalerna Falcon Funds och Allra inte ske.

Det borde inte kunna inträffa. Att det skedde berodde på hur lagstiftningen såg ut då, vilket innebar att pensionsmyndigheten på fondtorget skulle släppa in alla fonder som var godkända av finansinspektioner inom EU, hade tillstånd att marknadsföra sig i Sverige och åtog sig att genomföra daglig handel.

På frågan om hur svenska pensionssparare ska känna kring sitt pensionssparande svarar hon att det blivit säkrare.

Man kan aldrig lova att det är hundra procent säkert, men jag skulle säga att man kan känna sig väldigt trygg i att placera pengar i det här systemet med de förändringar som gjorts nu, och det kommer ske löpande granskningar i framtiden, säger Anna Åkesson.